CPC: Kako da se odbranimo od nasilja srpske mitropolije?

Badnji dan i Božić vjernici Crnogorske pravoslavne crkve dočekuju s ośećanjem Jevreja prognanih iz Judeje. Ne ośećamo se u svojoj državi kao u svojoj kući. Mitropolit i sveštenici CPC nemaju slobodu kretanja u sopstvenoj državi, iako pojedini političari govore o vjerskoj toleranciji i idiličnom suživotu između crkava, kaže mitropolit CPC Mihailo.

Mitropolit CPC Mihailo

On priznaje da ne zna kako da se „na najdemokratskiji i najljudskiji način“ odbrane od nasilja.

“Molimo vas da nas naučite kako da na najdemokratskiji i najljudskiji način se odbranimo od nasilja srpske mitropolije u Crnoj Gori. Javnosti je dobro poznat slučaj sa javnim skupovima u Bijelom Polju, Kotoru i Podgorici koje su nasilnički predvodili srpska mitropolija i prvaci opozicionih srpskih partija”, kazao je mitropolit CPC.

Mitropolit Mihailo podśeća na višedecenijski status kvo, kada je riječ o položaju CPC u Crnoj Gori, koja je, kako ističe, „lišena svojih istorijskih i svih drugih prava, obespravljena i prepuštena sama sebi bez stvarne pomoći i podrške države koja ovo pitanje još ne rješava, a mora riješiti, jer država Crna Gora bez CPC ne može opstati, naša crkva nema boljitka u svojem statusu i materijalnom, imovinskom položaju u društvu“.

On smatra da je sve ono što pripada državi i CPC „prepušteno srpskoj mitropoliji u Crnoj Gori od 1920. godine“, koje do tada nije bilo u našoj zemlji, te da se od 1920. godine „stanje nije promijenilo“.

“Crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje ne može se riješiti kako misle pojedini crnogorski političari ili neki od crkvenih velikodostojnika koji su pod uticajem Beogradske patrijaršije i srpske mitropolije u Crnoj Gori… Priča za ujedinjenje dvije crkve nema osnova. Jer u Crnoj Gori ne postoje dvije crkve, već Crnogorska pravoslavna crkva i Mitropolija SPC. Iluzija je pojedinaca da bi se ujedinjenjem, koje je nemoguće, spriječila podjela na Srbe i Crnogorce. Čak i da u Crnoj Gori postoje dvije pravoslavne crkve, njihovo ujedinjenje je nemoguće pošto se nijedna od njih ne bi pri tome odrekla svojeg identiteta u korist druge. Zabrinutost srpskih političara iz Beograda, kao i opozicionih srpskih partija u Crnoj Gori za položaj Srba i SPC u crnogorskoj državi na način kako se to radi grubom zloupotrebom, je miješanje u njene unutrašnje stvari, iako oni ističu da se ne miješaju u njenu politiku”, poručio je Mihailo.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.