Kosmička pravda: 1. decembar 2015. osiguraće da se ne ponovi 1. decemar 1918.

Datum na koji pada ministarski sastanak NATO-a obavezuje na podśećanje da je 1. decembra 1918. godine stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a Crna Gora, stara država, zbrisana sa istorijske političke mape svijeta kao da nikada nije ni postojala. Tako da bi taj datum, 1. decembar, primio jedan element kosmičke pravde – da 97 godina kasnije Crna Gora ulazi u jedan bezbjednosni okvir koji garantuje dase to što se desilo 1918. nikad više neće ponoviti i da će Crna Gora, jednom za svagda biti bezbjednosno sigurna, kazao je, učestvujući u emisiji “Izazov” TVCG, politički analitičar Ivan Vuković. Slovački ambasador František Lipka kazao je da će, prema njegovim informacijama, odluka u Briselu biti donijeta 1. decembra uveče, a saopštena drugog decembra ujutru.

Na osnovu izjava zvaničnika, smatra Vuković, može se reći da je Crna Gora veoma blizu pozivnice za NATO.

Lipka je kazao da se konsenzus oko Crne Gore nazire. Niko nije protiv tog poziva, nije ni Francuska, kazao je slovački ambasador. NATO treba da donese dokument o proširenju, a Crna Gora je dio toga i ona nije problem, kazao je Lipka.

Slovački ambasador misli da će se postojeća geopolitička situacija u Evropi povoljno odraziti na Crnu Goru. On smatra da su u EU i u NATO-u zaista uvjereni da Zapadni Balkan treba stabilizovati i da je jedini način za to prijem zemalja regiona u euroatlantske integracije.

Vuković je kazao da, što se tiče teritorijalnog integriteta i suverenosti, članstvom u NATO Crna Gora bi bila apsolutno bezbjedna. Ako se posmatra globalni terorizam, članstvo u Alijansi nema nikakve veze sa opsanošću od te prijetnje.

Lipka, što se tiče garancije bezbjednosti, podsjeća na član 5 ugovora u kome se kaže da je napad na jednu članicu – napad na NATO i kaže da je to apsolutna garancija.

“Članstvo u NATO je polisa osiguranja za jednu državu, posebno za mladu državu kao što je Crna Gora. Govorimo o mnogim benefitima članstva u NATO-u, političkim, ekonomskim, ali ja bih na prvo mjesto stavio bezbjednost. Sve počinje od nje”, naglasio je Lipka.

Govoreći o iskušenjima sa kojima se suočava Evropa, Lipka je kazao da će Evropa naći odgovore ne terorističke prijetnje i imigranstku krizu. Sada, kako kaže, govorimo o terorizmu, koji je importovan u Evropu, takođe i imigranstka kriza koja je rođena u Africi, impotrovana je na evropsko tle.

“Evropi će trebati nekoliko godina da to savlada. Ali, može ih savladati jedino ujedinja Evropa, EU i NATO sa zemljama koje sa njima sarađuju. Ni jedna zemlja u Evropi nije unaprijed osigurana od tih opasnosti, ali mnogo veću šansu ima da se odbrani ako je dio te velike zajednice”, naglasio je slovački ambasador.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.