Mijo Martinović više puta probio kordon i fizički nasrnuo na specijalce

Predśednik Profesionalne bokserske organizacije Milorad Mijo Matrinović, koga su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice pretukli u noći protesta 24. oktobra u Podgorici, prethodno je u više navrata i na više lokacija automobilom probio policijske kordone, nakon čega je na raskrsnici ulica Jovana Tomaševića i 13. jula zaustavljen, navedeno je u izvještaju SAJ-a, koji je direktor Uprave policije Slavko Stojanović dostavio predśedniku Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandru Saši Zekoviću.

„Nakon navedenih aktivnosti, a prilikom nastavka uspostavljanja narušenog javnog reda i mira i dobijenih informacija putem sistema veze, u četvrti Preko Morače došlo je do direktnog ugrožavanja bezbjednosti službenika UP od strane NN lica, koje je upravljalo automobilom marke „mercedes“, tamne boje, registarskih oznaka LSCG, na način što je isto pokušalo da automobilom probije policijski kordon u više navrata i na više lokacija, uputili smo se u navedeni sektor“, piše u izvještaju u koji je Pobjeda imala uvid.

Između ostalog u izvještaju se navodi da nakon što je zaustavio automobil, Martinović prvo psovao, vrijeđao i omalovažavao specijalce, a onda i fizički nasrnuo na jednog od njih, udarajući ga pesnicom u glavu.

Specijalci su nakon toga, kako se navodi u izvještaju, „primjenili fizičku silu i službenu palicu“.

Potom su, piše dalje u izvještaju, specijalci „radi sopstvene bezbjednosti“ koja je, kako se dodaje, mogla biti ugrožena od osoba koje su se nalazile u neposrednoj blizini, upotrijebili ručno hemijsko sredstvo.

U dokumentu se ne pominje zašto su specijalci demolirali i Martinovićev „mercedes“.

Osim izvještaja SAJ-a, Stojanović je predśedniku Savjeta za građansku kontrolu rada policije dostavio i izvještaj komisije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstva prinude u noći protesta, sa zapisnikom u kojem komisija navodi „mišljenje o okolnostima, opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude“.

Komisija je u svim slučajevima zaključila da je akcija policije bila opravdana, te da su se stekli zakonski uslovi za primjenu sile, usljed napada demostranata, zbog čega je policija bila prinuđena da brani institucije, ali i sebe. Zaključuje se i da akcija nije mogla biti izvedena na drugačiji način „imajući u vidu da su demonstranti, koji su se oglušili o više upozorenja i izdatih naređenja policije, bili odlučni u namjeri da probiju i napadnu kordon policije, ugroze živote policajaca i štićene objekte“.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.