Dokazano: DF pripremio incidente

Na Televiziji Crne Gore večeras su, u okviru emisije „Država i demokratija“ prikazana četiri video snimka snimljena policijskim kamerama tokom protesta Demokratskog fronta održanog 24.oktobra, a na kojima se jasno vidi kako su i sa čime sve demonstranti napali policiju u pokušaju da nasilno uđu u Skupštinu.

Na snimcima objavljenim na vladinom Youtube kanalu vidi se najprije grupisanje huligana pod maskama, zatim grupa lica koja nose zaštitne i druge maske, kao i događaj nakon ultimatima koji je izdao funkcioner DF-a Slaven Radunović kada demonstranti kreću da ruše ogradu i napadaju policiju molotovljevim koktelima.

Takođe je prikazano kako policija spasava odnosno izvlači iz mase tokom intervencije jednu novinarku i poslanicu Demokratskog fronta Jelisavu Kalezić.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević rekao je večeras na Televiziji Crne Gore da je organizator protesta namjeravao da izazove incident ispred Skupštine.

„Lica sa maskama koja se pripremaju za incidente i da redara nema niđe i oni ne reaguju, a po zakonu je organizator dužan da to spriječi. Rekao je da je pokazana grupacija maskiranih huligana sa kapuljačama koji su kasnije izazvali incidente i da je do sada identifikovano 19 lica“, kazao je Janjušević.

On je saopštio da su policajci ispred Skupštine, čitavo vrijeme, bili maksimalno tolerantni prema demonstrantima i da su reagovali tek kada su bili promorani na takav korak.

Na pitanje o sumnjama na neetičko ponašanje policijskih službenika, odnosno na slučaj prebijanja Miodraga Mija Martinovića, Janjušević je rekao da je to vrlo kompleksan predmet koji će biti rasvijetljen u potpunosti.

„U prvom aspektu, shodno Zakonu u unutrašnjim poslovima biće cijenjena zakonitost upotrebe sredstava prinude i to ćemo znati vrlo brzo već ovih dana. Drugi aspekt ovog problema je pravni i njim se bave Unutrašnja kontrola i osnovni državni tužilac“, kazao je on.

Janjušević je rekao da postoji službena zabilješka ovlašćenog policijskog službenika Posebne jedinice policije da je vozilo kojim je upravljao Martinović velikom brzinom nalećelo na policijski kordon.

„Jedan dio medija i jedan dio javnosti je na neki način satanizovao Specijalnu antiterorističku jedinicu čiji su pripadnici proteklih godina spasili veliki broj ljudskih života. Pomenuo bih izvlačenje stotina osoba iz poplava, usova u Platijama za vrijeme snježne mećave, unesrećene putnike rumunskog autobusa za šta ih je predśednik Rumunije odlikovao za hrabrost i konačno kada su u vrijeme poplava u Srbiji izvukli devet osoba iz poplavljenog Obrenovca“, kazao je Janjušević.

On je kazao kako nažalost 35 povrijeđenih policajaca ovih dana niko ne pominje. Janjušević je poručio da su policijski službenici još više ujedinjeni nakon „orkestrirane medijske kampanje protiv njih“ i da će nastaviti odlučno da štite ustavni poredak i imovinsku sigurnost svih građana Crne Gore.

Predśednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković kazao je da vjeruje da bi pripadnici SAJ-a trebalo da budu na visini zadatka i da sami kažu ko su pripadnici te jedinice koji su prekoračili ovlašćenja u noći nakon protesta Demokratskog fronta.

„Time bi skinula hipoteka sa čitave policije koja je ipak profesionalno intervenisala ispred Skupštine u trenutku kada su je demonstranti napali“, ocijenio je Zeković. On je poručio da je crnogorska policija pod velikim i u najvećem dijelu, neopravdanim pritiskom.

„Stalno se potencira ta priča o tome kako je policija prekoračila ovlašćenja, a vrlo malo o tome koliko je bilo napada na policiju. Imam utisak da se vodi kampanja u tom pravcu i u tome ne želim da učestvujem“, rekao je Zeković.

Zeković je poručio da Crna Gora ima kvalitetnu policiju koja je kvalitet pokazala i intervencijom, u kritičnom momentu, ispred Skupštine Crne Gore.

Rakočević: Intervencija policije kao iz udžbenikaPredśednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović ocijenio je da je upravo zahvaljujući intervenciji pripadnika policije došlo do smirivanja situacije ispred Skupštine.

Begović je kazao da dešavanja ispred Skupštine treba da budu velika pouka svima u Crnoj Gori..

„Svi koji su učinili krivična djela te noći, moraju da odgovaraju“, rekao je Begović.

Kriminolog Velimir Rakočević je ocijenio da je policija ispred Skupštine postupila prema udžbenicima u primjeni ovlašćenja kako bi zaustavila nasilje koje su ispoljili demonstranti.

„Javno mnjenje i pojedini mediji, iako mi je užasno žao što je došlo do incidenta sa Martinovićem i drugima, stigmatizuju cijelu policiju. Pa imali smo čak i zahtjeve da se rasformira SAJ“, kazao je Rakočević.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.