Đukanović: Protesti bili agresivni i nasilni

Meta protesta Demokratskog fronta bila je suverenost Crne Gore, kazao je predśednik crnogorske Vlade Milo Đukanović odgovorajući u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Milutin Simović pitao je premijera u kojoj mjeri aktuelna politička dešavanja mogu da utiču na ostvarivanje ključnih državnih integracionih i ekonomskih prioriteta.

Odgovarajući na pitanje, Đukanović je rekao da Vlada i država imaju kapacitete da obezbijede sve uslove za stabilan put ka evropskim i evroatlantskim integracija.

On je istakao da su protesti Demokratskog fronta DF, najavljeni kao mirni i demokratski, imali od starta cilj koji je implicirao nasilnost.

„Bez obzira na lažnu retoriku, protesti su bili agresivni i nasilni. Tome su najbolje svjedočanstvo ponašanje organizatora i izjave, kao ona da će se useliti u Skupštinu, ako neko pokuša da ukloni šatore i bine sa Bulevara“, rekao je Đukanović.

Dužim trajanjem, dodaje premijer, protesti su pokazali suprotstavljenost strateškom kursu Crne Gore, a to je napredak u integracijama.

„Trebalo bi dosta vremena da podśetimo na izjave koje su ličile na sve kritičnije trenutke kada se država borila da sama upravlja svojom budućnošću. Mjesecima su pokušavali da zaplaše narod članstvom Crne Gore u NATO. Sve ovo uz javnu i snažnu podršku sa strane, pokazalo se da je glavna meta protesta bila državnost Vrne Gore. Njihova ideja je bila da nasilno dođu u priliku da ponište nezavisnot i vrate državu u situaciju u kojoj će o nama nepogrešivo odlučivati drugi“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, svi događaji pokazali su da je DF htio nasilnu smjenu vlasti, suprotno Ustavu Crne Gore. Odgovor policije je, smatra, bio primjeren.

„Sve što se kasnije događalo pokazalo je sposobnost policije i institucija sistema da efikasno i profesionalno odreaguju u tim situiicjama. Što je najbitnije, u toj akciji policije nije bilo ljudskih žrtva, ni većih povreda na obije strane“, dodao je Đukanović.

On je ubijeđen da će svi pojedinačni slučajevi prekoračenja ovlašćenja, ali i nasilja od strane demonstranata biti ispitani do kraja.

Đukanović je poručio da su Vlada i Demokratska partija socijalista spremni za izbore odmah nakon odluke ministara Alijanse o dobijanju poziva za NATO.

„Nakon odluke u decembru, bićemo spremni za izbore. Kada će biti izbore od nas ne zavisi, već od parlamentarnog konsenzusa. Crnoj Gori je poziv za NATO na dohvat ruke. Pozivamo sve da učinimo završni napor i da zavrijedimo poziv“, poručio je Đukanović.

Premijer je iskazao spremnost za vođenje dijaloga sa svima koji su, kako je rekao, zainteresovani da dodatno stvore uslove za punu transparentnost izbornog procesa.

Evroatlantski put Crne Gore put bez alternative

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović pitao je Đukanovića o odgovornosti Vlade za proteste.

„Eskalacija nezadovoljstva ukazuje da je Vlada svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijela generisanju nezadovoljstva značajnog broja građana koji su učestvovali na protestima“, naveo je Pajović.

Pajović je postavljajući pitanje rekao da smo svi svjesni da, bez društvenog, socijalnog i političkog zajedništva, teško da možemo da pravimo ogromne i značajne demokratske iskorake u budućnosti.

On je rekao i da je činjenica da se veliko nezadovoljstvo u Crnoj Gori ośeća kada je posrijedi ekonomski aspekt.

„Za nas u Pozitivnoj Crnoj Gori, nefer raspodjela naše društvene dobiti i ekononskog bogatstva pokazuje da je država nekome majka, a nekome maćeha. Nekome može biti sve, nekome i ne baš“, rekao je Pajović.

On je dodao da je protest DF-a bio i prošao, onako kako su neki željeli, i onako kako neki nijesu željeli.

„Dešavanja tokom protesta moraju da se ispitaju do kraja“, rekao je Pajović.

Odgovarajući na pitanje Pajovića, premijer je rekao da su protesti jedan od vidova demokratskog izražavanja stavova, uz obavezan uslov da su mirni i nenasilni.

Kako je dodao, činjenica je da u Crnoj Gori ima još puno i socijalnih i političkih previranja.

„Teško se živi od prośećne plate od 480 eura, ili od prośečne penzije od 270 eura. Ipak, smatram da Crna Gora može biti ponosna na ono što je postigla od 21.maja. Razumljivo je nezadovoljstvo građana zbog kvaliteta života, koji postoji i u mnogo razvijenih zemljama“, rekao je Đukanović.

Kako je dodao, Crna Gora pravi odlučan istorijski zaokret.

„Mi tek postavljamo osnove evroatlantskih vrijednosti. One se ne ostvaruju preko noći i otpori su manje više predvidivi“, smatra Đukanović.

Kako je rekao, objektivna odgovornost za posljedice i u ekonomskom i socijalnom dijelu može se adresirati na Vladu.

Ipak, kako je objasnio, Vlada unapređuje poslovni ambijent, otvaranjem novih radnih mjesta kako bi podigla kvalitet života građana.

Osvrćući se na proteste 24.oktobra Đukanović je rekao da su organizatori postavili sebi cilj da suprotno ustavu i zakonima smijene vlast.

„Svuda u svijetu to se zove puč. Sami su najavljivali da će zauzeti  institucije sisteme i to ne treba tumačiti. Postavlja se pitanje-da li ova država efikasno koristi propisane mehanizem zaštite Crne Gore? U najvećoj mjeri od toga zavisi da li ćemo i koliko često imati ovakve pokušaje“, rekao je premijer.

Pajović je pitao zašto ovu državu veći broj građana ne doživljava kao svoju.

„To je toliko suštinsko pitanje da je na njega nemoguće odgovoriti ni u punom terminu, a ne u dopunskom. To je tema đe svako do nas kada ostanemo dovoljno sami i mirni tražimo odgovor.

Riječ je o dubokim istorijskim korijenima problema sa kojim se suočavamo. Nijesu naše podjele nastale povodom rješavanja državno pravnog statusa u susret 21.maja 2006. već su se samo dodatno ostrastile, ali da su duboko ukorijenjene“, smatra premijer.

On je rekao da je potpuno logično da se zapitamo da li smo džabe krečili ovih zadnjih 18 godina.

„Jesmo li zaista dobar posao radili ili ne. Jesmo li 2015.godine  spremni da se odreknemo mira i stabilnosti. Uvjeren sam da smo odabrali dobar put i da ne smijemo da se kolebamo oko njega. Ali ćemo još dugo imati otpore onog dijela javnosti koji nije spreman da prihvati sistem vrijendosti“, smatra Đukanović.

On je rekao da je odgovornost vlasti da pokuša da ih pridobije.

„Lakše ih je pridobiti kada se zemlja normalno razvija, ali kako ih pridobiti kadaEvropska unija grokće u ekonomskoj krizi. Ja mislim da treba istrajati na ofanzivnom ekonmkom  rastu,  jer je to temeljno pitanje ove generacije i svih budućih“, smatra Đukanović.

On je još jednom rekao da stoji ponuda za dijalog u okviru institucija sistema.

„Kakvo crno posredovanje. Nijesmo dovoljno odgovorni, nego ćemo da nasrćemo jedni na drugo.To se pokazalo 24.oktobra, ali podśetiću vas da je to jedan odsto biračkog tijela“, zaključio je Đukanović.

Rad državnih i lokalnih institucija nije doveden u pitanje

Predśednika Liberalne partije LPCG Andriju Popovića interesovalo je da li je sa posljednjim protestom DF-a prošla opasnost za državu.

„Slažem se da su protesti otežali rješavanje problema u nizu oblasti. Ne bih se složio s ocjenom da su doveli u pitanje rad državnih i lokalnih institucija“, poručio je premije.

Đukanović je dodao da ni 1989. a ni prije toga nije bio akter uličnih protesta.

Kako je objasnio u institucijama ondašnjeg sistema saopštavao je stavove u koje je vjerovao.

Đukanović je, kako je rekao, saglasan sa tim da postoji kontinuitet destruktivne anticrnogorske politike, koja je, kako je rekao, izraz svijesti koji Crnu Goru želi kao privezak većih država.

Premijer je poručio da Crna Gora nije sama na planeti i da se događaju krupne geostrategijske promjene, dio važnih političkih centara želi da se NATO širi, dok s drugi tome suprotstavljaju.

„Ovo je vrijeme previranja, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire, i ono će trajati do decembra i nakon 2015. Kod nas na Balkanu riječ je o emancipaciji, a ona tek traži vrijeme“, kazao je on.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora će konačno ući u novi civilizacijski krug.

„Vjerujem da je ovo doba zagovornika emancipatorske politike, uprkos iluzijama da je točak istorije moguće vratiti“.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.