Đukanović: Nijedna policija ne bi bila toliko tolerantna na toliki stepen nasilja

Predśednik vlade Milo Đukanović je ocijenio da je pravi cilj protesta DF-a zaustavljanje puta Crne Gore ka NATO-u, da bi nakon toga bila revidirana odluka o obnovi nezavisnosti, na demokratskom referendumu 21.maja 2006.

„Oni ipak glavni problem vide u crnogorskoj nezavisnosti, koja je ishodište ovog problema. Oni bi da suspenduju put Crne Gore prema NATO-u i nakon toga revidiraju odluke na demokratskom referendumu 21. maja 2006. Oni smatraju da bi to bio pravi put, a ja mislim da bi to bio samoubilački put i poništenje svega onog dobrog što smo uradili u posljednjih 18 godina“, kazao je Đukanović gostujući u emisiji „U Centar“ RTCG.

U DF-u, kaže Đukanović, proteste doživljaju kao posljednju šansu da zaustave ulazak Crne Gore u NATO.

Premijer je ocijenio da organizacija protesta neodoljivo podśeća na ono što smo viđeli prije 18 godina u Podgorici, prije desetak, pa i prije 7-8 godina.

„Tu je i mnogo lica koja su bila na onom rušilačkom mitingu 14. januara 1998. Čini se da je vrijeme stalo za njih. Nije njihov problem Vlada Crne Gore, već im je problem da shvate koliko se Crna Gora promijenila od tog vremena“, kazao je Đukanović.

Đukanović je poručio da je moguć samo institucionalni scenario, u kojem bi se vodio dijalog o svim spornim pitanjima. Đukanović je ponovio da ne planira da podnese ostavku, jer bi to smatrao činom neodgovornosti prema građanima Crne Gore i podśetio da je Vlada taj zahtjev ocijenila kao neustavan i nedemokratski.

Premijer je ocijenio da nije bilo nikakvog prekoračenja ovlašćenja od strane policije u toku protesta.

„Organizatori protesta su podnijeli zahtjev za održavanje protesta. Smatrali smo da ne treba da zabranjujemo protest i bilo je važno da pokažemo demokratski kapacitet Crne Gore i širinu upravo prema onima koji misle drugačije od nas“, rekao je premijer..

Đukanović je kazao da je im je, nakon što su iz DF-a kategorično odbili ponudu da se uklone sa Bulevara i neogranično protestuju u parku preko puta Skupštine, bilo jasno šta su pravi motivi protesta.

„Mi smo ipak nakon 21 dan odlučili da uradimo ono na šta nas obavezuje zakon i onemogućimo dalju uzurpaciju javne površine, odnosno omogućimo građanima Podgorice normalan život“, rekao je premijer.

Na pitanje da li je uklanjanje šatora bilo najpametnije rješenje, Đukanović je odgovorio:

„Zauzimanje javne površine je nazakonitost, obaveza svake vlasti je da spriječi nezakonitost. Oni su onemogućili građane Podgorice da koriste tu površinu, da li mislite da je vlast to trebalo da toleriše u nedogled…Pa ja sam čitao izjave podgoričkih autobuskih prevoznika, koji su nezadovoljni najavljivali da će i oni da zauzmu neku javnu površinu da bi viđeli da li će vlast da bude i prema njima toliko tolerantna..“

Đukanović: Mandić pokazao koliko je kredibilan Đukanović je kazao da je izjavu lidera DF-a Andrije Mandića da je napustio Crnu Goru doživio kao bestidnu laž i ocijenio da je „ta medijska bomba eksplodirala vrlo brzo u njegovim rukama i pokazalo se koliko je Mandić kredibilan čovjek“.

On je odbacio tvrdnje iz DF-a da vlasti odgovaraju incidenti na ulicama Podgorice. Premijer je podśetio da je vlast apelovala na policiju da bude maksimalno uzdržana i da je apsurdno da bi joj odgovarali napadi na istu tu policiju.

„Riječ je o jednom poganom jeziku i brutalnoj neistini, koju mogu da iznesu samo oni kojima Crna Gora nije na srcu“, poručio je Đukanović.

Premijer je kazao da su mu iz brojnih demokratskih zemalja kazali da nijedna policija ne bi bila toliko tolerantna na toliki stepen nasilja koji je viđen u Podgorici.

Premijer je, na pitanje da li je Crna Gora danas u političkoj krizi, rekao da nema zemlje koja zbog dugogodišnje globalne ekonomske, nije u nekoj vrsti krize.

Đukanović je ocijenio da je 2015. jedna od najuspješnijih godina od obnove nezavisnosti.

„Ovo je godina u kojom ćemo ostvariti najvažniji cilj nakon obnove nezavisnosti, a to je dobijanje pozivnice za članstvo u NATO. U ovoj godini smo otvorili više poglavlja u pregovorima s EU, a sa ekonomske strane imaćemo stopu rasta od 4,3 odsto. I četvrto, pokrenuli smo jedan od najvećih razvojnih projekata kao što je gradnja auto-puta. Na ovim ocjenama temeljim stav da Crna Gora nije u krizi već da se vrlo dinamično približava svojim ciljevima“, naglasio je Đukanović.

Đukanović: 2015. jedna od najuspješnijih za Crnu GoruCrna Gora nije nimalo u krizi, ovo je jedna od boljih postreferendumskih godina, ocijenio je premijer. Đukanović je odbacio stav opozicije da je Ustav suspendovan i ocijenio da je Crna Gora stabilna država sa razvijenim i konzistentnim ustavno-pravnim sistemom.

Lider DPS-a rasplet trenutnih događaja vidi u organizovanju izbora. Poručio je da je DPS spreman da razgovara sa svima koji misle da vlast treba da se bira na izborima, a ne na ulici.

„Naš interes je da vlast izabrana na sljedećim izborima bude lišena svih sumnji, kako bi mogla bolje da vodi ubuduće zemlju“, rekao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje koliko su na današnju situaciju uticali nesporazumi na relaciji DPS-SDP, Đukanović je kazao da misli da se mogla očuvati konzistentnija vladajuća koalicija i do kraja mandata ove Vlade.

„Ponoviću što sam rekao više puta, SDP je kao i DPS pokazao odgovornost prema onome što su najveći državni interesi Crne Gore – dobijanje NATO pozivnice, pa ćemo nakon toga svakako moći u predizbornoj kampanji da predstavimo svoju ponudu građanima. Važno je da Vlada bude stabilna i Crnu Goru dovede do pozivnice za NATO i za mene je zaista tehničko pitanje da li će izbori biti u februaru ili maju, ili u krajnjem datumu, septembru“, rekao je premijer.

Đukanović je kazao da prilikom pośete generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, sa njim nije razgovarao o nesporazumima u vladajućoj koaliciji.

Predśednik Vlade je poručio da će i Evropska unija, kroz izvještaj o napretku, pohvaliti reforme Crne Gore u oblasti vladavine prava, a da će i na osnovu toga u decembru stići pozivnica za članstvo u NATO.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.