DANU: Uličnim smutnjama danas se ništa ne može riješiti

Crnu Goru ovih dana obilježava nasilje, čiji protagonisti, pod izgovorom borbe za smjenu vlasti, svoju negativnu energiju usmjeravaju na rušenje suverenosti i legitimnih usmjerenja svoje Domovine. Skupština Crne Gore, koju su izabrali crnogorski građani, bira i ocjenjuje Vladu, i jedino ona, Skupština, ima pravo je opozove, da joj ne da podršku – ako većinski ocijeni da ne radi po Ustavu – i u interesu Države i crnogorskih građana. Demokratičnost koja se manifestuje na ulici često se pretvara u anarhiju, u nasilje koje može da progradira u krvave obračune i građanski rat, saopšteno je iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti povodom nedavnih događaja u Podgorici.

– Skupština  Crne Gore ima pravo i obavezu da štiti Državu (iako ona nije jedina koja ima tu obavezu), da brani Državu od svih destruktivnih nasrtaja, da prozove ili opozove one koji u njenim redovima pod pojmom demokratije podrazumijevaju i programiranu agresiju ili anarhiju, da se svojim legitimitetom i autoritetom suprotstavi  vanzakonskom  nasilju,  ma sa koje strane i ma od koga dolazilo, da sačuva ono što i Evropa priznaje kao napredak i građansko dostignuće. Mi ne branimo nijednu partiju,  ali decenijama djelatno branimo izvorne duhovne i civilizacijske vrijednosti, slobodarsku tradiciju evromediteransku multinacionalnu, suverenu Crnu Goru – navodi se u saoptenju DANU-a koje potpisuje predśednik Sreten Perović.

Građani Crne Gore iz, kako navode, vlastitog iskustva dobro znaju „da  se uličnim smutnjama  danas ništa ne može riješiti, a može se olako dosta života uzaludno žrtvovati“.

– Zato apelujemo na sve razumne, dobroželeće građane i prijateljske države, na vlast i opoziciju – da pomognu da se smire strasti, da svi priznaju i poštuju Ustav,  da slijede pozitivne primjere iz crnogorske tradicije, a ne kletve i glavośečenija! Da ne pripremaju međusobna raspeća, da ne razapinju na krst jedni druge! Kao što nas uče naši iseljenici širom Svijeta: Ne brat na brata. Pozivamo crnogorske institucije prosvjete, nauke i kulture – da se pridruže našem APELU ZA MIR, da nikome ne priznaju pravo na nasilje: ono ne bira žrtve, ono ni prema kome nema  samilosti,  ono ne priznaje  norme zdravog razuma – stoji u saopštenju.

Oni pozivaju i Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti da im se pridruži, ili da se oglasi, jer u ovim trenucima ni akademici nemaju pravo na pospanost, najmanje članovi tzv. „najviše naučne ustanove“  u Crnoj Gori – Crnogorske akademije nauka i  umjetnosti.

– U pitanju je odbrana univerzalnih ljudskih prava, prava na miran život, prava na život – crnogorskih i svih drugih  građana: u pitanju je odbrana suverene Domovine, prava na slobodnu, autentičnu misao i misiju crnogorskih stvaralaca! Ne živi se najbolje, ne živi se ni dobro, ali se živjelo i u mnogo većem siromštvu, s ponosom su se prebrodile i mnogo veće nepravde, a mnoge nesebične crnogorske žrtve  (porodične, plemenske, državne) nijesu donijele nikakva ploda… Zato, građani, intelektualni radnici, stvaraoci, akademci i akademici –  otvorenih očiju  i sa više razumijevanja i tolerancije prozrite a ne prezrite brojna iskušenja koja nikoga ne zaobilaze. I  zaboravite na osvetu, pizmu, srebroljublje kriptomesije, jer je sve to teret koji ugrožava živote više od nemaštine, brže od bilo kojeg drugog oboljenja. Borimo se za ljudska i građanska prava (lična i kolektivna), ali to nije alibi da srljamo u samouništenje! Crna Gora ima pravo na svoj put, a taj put bira i određuje društvena  elita koju je izabrala demokratska većina birača, ma koliko se to ne sviđalo manjini.  Nadajmo se da će sve više biti boraca za humanu pravdu, a sve manje  onih koji ne vole svoju Domovinu i ljude koji vole svoju Domovinu – poručeno je iz DANU.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.