Stanišić: Niko ne može negirati CPC

Uz jake mjere obezbjeđenja, metalnu ogradu i prisustvo velikog broja pripadnika Uprave policije, danas je u Podgorici u staroj zgradi vlade održan okrugli sto o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je prethodnih dana izazivao velike polemike u domaćoj javnosti. U Podgorici se nijesu ponovili bjelopoljski i kotorski scenariji, kada poglavaru Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu, vjernici Srpske pravoslavne crkve nijesu dozvolili da prisustvuje javnim raspravama o pomenutom nacrtu. Naime, Mihailo je danas sa ostalim predstavnicima CPC pri dolasku na okrugli sto ušao na jedan od sporednih ulaza u zgradu, a građanima je bilo zabraneno prisustvo raspravi, pa su tako izbjegnute sve mogućnosti za eventualne incidente.

.Donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u funkciji je očuvanja vjerske tolerancije, po čemu je Crna Gora prepoznata, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, navodeći da će taj akt proći još filtera. On je kazao da je taj akt veoma značajan i utemeljen u crnogorskoj tradiciji.

“Želimo da se stvori ambijent za duhovničko djelovanje vjerskih zajednica U Crnoj Gori. Sigurno je da ce proći još filtera, iako je ispoštovao najbolje evropske standarde”, kazao je Numanović.

On je rekao da je Ministarstvo pri izradi zakona vodilo računa o evropskim standardima i o crnogorskim specifičnostima.

Numanović je podśetio da je država od obnove nezavisnosti uradila puno na očuvanju vjerskih sloboda.

„Nacrtom želimo da obezbijedimo najpovoljniji ambijent za djelovanje duhovnih zajednica. Ali i da se urede njihovi odnosi s državom. U uređenju ovog pitanja pristupili smo bez ikakvih predrasuda“, kazao je Numanović.

Istoričar Živko Andrijević rekao je da Nacrt slijedi tradicionalni istorijski hod na koji smo svi ponosni.

„Nacrt pravi otklon od pokroviteljske uloge države nad vjerskim zajednicama”, kazao je Andrijašević, ocjenjujući da se država ovim aktom ne miješa u unutrašnji život vjerskih zajednica.

Poslanik DPS-a, Obrad Stanišić, rekao je kako je uvjeren da će ovaj skup „doprinijeti multietničkom skladu u državi“.

„Zakon još nije usvojen. A neki su već počeli da manipulišu vjernicima i biračima. Ne može neko negirati državu, naciju i CPC“, kazao je Stanišić.

Istoričar Novak Adžić rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska nema kontitnuitet od 800, već 80 godina, „je je CPC ugašena aktom regenta Aleksandra Karađorđevića“.

Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Nikola Belada rekao je da svaka država mora regulisati odnose sa crkvom.

„U načelu nam je prihvatljiv nacrt zakona. Onaj ko ga je pisao, ruke mu se pozlatile. Ima tehničke, ali ne suštinske greške“, rekao je Belada.

Predśednik Jevrejske zajednice Jaša Alfandari je kazao da je zakon prihvatljiv za tu vjersku organizaciju.

Prema nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraće da djeluju u okvirima Crne Gore i da plaćaju poreze. Svi vjerski objekti izgrađeni u Crnoj Gori do 1918. godine, prema slovu zakona, moraju biti u državnom vlasništvu. U nacrtu zakona se navodi da “vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina”.

Takođe, u Nacrtu zakona je propisano da prije imenovanja vjerskih velikodostojnika, vjerska zajednica o tome na povjerljiv način obavještava Vladu Crne Gore. Novim Nacrtom zakona je zabranjeno političko djelovanje vjerske zajednice i zloupotreba vjerskih ośećanja u političke svrhe.

Ono što je interesantno je da su pristalice SPC, njih nekoliko stotina, ispred zgrade uzvikivale parole i pjevali pjesme nepoznate crnogorskoj javnosti. Tako su pristalice mitropolita Amfilohija pjevali „Crnogorci crni vuci, nit’ ste Srbi nit’ ste Turci“.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.