Mitropolit Mihailo: Srpska crkva gubi tlo pod nogama

Sprska crkva gubi tlo pod nogama, odnosno gubi monopol nad imovinom, koji ima skoro vijek. Država to mora da riješi, šćela ona to ili ne, jer ako ne riješi imovinu CPC i svih ostalih kulturnih spomenika, koji pripadaju državi, mi onda još nemamo stabilnu državu, ali ni Crnogorsku pravoslavnu crkvu, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. Prema njegovom mišljenju SPC u odsustvu argumenata želi da spriječi usvajanje Zakon o slobodi vjerosipovjesti.

Crnogorska javnost bila je svjedok nemilih scena koje su se desile u Bijelom Polju i Kotoru, kada je mitropolit Mihailo izvrijeđan, te zbog čega između ostalog, javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjerosipovjesti u tim gradovima nijesu održane. Javna rasprava o to Nacrtu treba śutra da se održi u Podgorici, a mitropolit CPC je, gostujući u emisiji Živa istina, potvrdio da će śutra i on prisustvovati tom događaju.

Nakon svega što se desilo u Bijelom Polju i Kotoru, Mihailo je proznao da nije očekivao incidente, ali i naglasio da ne isključuje mogućnost da sličnih dešavanaj bude i śutra.

Nesupjeh održavanja javnih rasprava u Bijelom Polju i Kotru koje je zakazalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava mitropolit je ocijenio da je to, ipak bio autogol za Spsku pravoslavnu crkvu.

„A što se tiče odnosa države, naravno da je mogla da zaustavi incidente. Lično mislim da je država šćela da oproba kako djeluje SPC otvoreno na sceni i da se onda donese pravi Zakon”, smatra on, prenosi Antena M.

Sa druge strane, dodaje mitropolit Mihailo, SPC je probala puls države – dokle može da ide.

Odgovarajući na pitanje vjeruje li da bi Nacrt zakona mogao biti predmet neke trgovine Mihailo je rekao „da ako ćemo da trgujemo sa državom i crkvom onda je sve moguće, onda je najbolje da crkva bude sprska pokrajina i tu je trgovina gotova“.

„Tu može dosta da se zaradi, ko to želi, ali Crnogorci to neće dozvoliti, pa makar, jedan da traje na ovoj teritoriji”, dodao je on.

Mediji su objavili da se na nedavnom sastanku opozicije sa mitropolitom SPC rodila ideja da o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije razgovara sa predśednikom Vlade Milom Đukanovićem.

Na pitanje očekuje li da će do tog sastanka i doći mitropolit Mihalio je kazao: „Ko zna, imate tajne susrete predśednika države Filipa Vujanovića sa Amfilohijem, pa moguće je i to, možda će i mene predśednik Vlade pozvati da čuje moje mišljenje ili mišljenje Jevrejske zajednice ili Islamske zajednice ili bilo koje religije. U svakom slučaju, ako bi taj sastanak bio tajan, onda bi on bio štetan za državu i crkvu”.

Mitropolit Mihailo smatra da bi Đukanović trebalo da pozove na razgovor predstavnike svih vjerskih zajednica.

61 sveštenik iz SPC hoće u CPC

On je otkrio i da postoji interesovanje određenog broja sveštenika SPC da pređu u CPC, pod uslovom kada bi imali mogućnost da ih prime i da im daju platu:

“Trenutno 61 sveštenik SPC bi želio da pređe u CPC. Javnost treba da zna, to je vrlo interesantno ja imam sveštenike, koji su već u CPC, položili su zakletvu, a i dalje su u SPC“, tvrdi on.

Mitropolit Mihailo je govorio o tome i koliko se svetinja kao što je Ostrog komercijalizuje.

„Ja sigurno mogu da tvrdim, mogao bi da stavim ruku na ono što je meni najsvetije, na Bibliju da je Amfilohije nevjerujući čovjek“, naglasio je on.

Mitropolit Mihailo kaže da kao sveštenik nikada nije bio pod jurisdikcijom Sprske pravoslavne crkve.

Na pitanje da li bi śeo za sto sa mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem Mihailo je odgovorio: „Kažu da je Amfilohije živa enciklopedija po pitanju jezika, ja znam koje on jezike zna, kad god hoće, može i śutra, možemo i da izaberemo, on na sprskom, a ja ću crnogorskom jeziku“.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.