Srpska crkva je nasilno i na prevaru uspostavljena u Crnoj Gori

Crnogorska demokratska unija najoštrije je osudila ponovljene napade na Njegovo blaženstvo mitropolita crnogorskog Mihaila i na delegaciju Crnogorske pravoslavne crkve u Kotoru.

Akt o “ujedinjenju” faksimil Službenog glasnika iz 1920.U saopštenju Cdu-a se navodi da je apsolutno neprihvatljivo da država Crna Gora i njene nadležne institucije nijesu u stanju da zaštite crkvene velikodostojnike i učesnike javne raspave o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Zbog toga neko mora da odgovara.  Jasno je da iza ponovljenih napada i nereda stoji srpska crkva u Crnoj Gori. Njihova je namjera očigledna: spriječiti po svaku cijenu mogućnost da se o predloženom zakonu vodi civilizovana i razložna javna rasprava“, poručuju iz Cdu-a.

Kažu i da je razlog jasan. „U normalnoj atmosferi bi se lako došlo do istina i činjenica koje su decenijama skrivane od crnogorskog naroda. Srpska crkva je neregularno, nasilno i na prevaru uspostavljena u Crnoj Gori. Akt o “ujedinjenju” je potpisao tadašnji prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i zamjenik ministra vjera vlade u Beogradu! Ništavost toga akta je jasna. O kanonskom pravu ne može biti ni riječi“, poručuju iz Cdu-a.

Navode i da je validnost tog akta jednaka onoj kao da ga je, na primjer, potpisao Sep Blater, u ime FIFA.

„Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi!  Srpska crkva u Crnoj Gori mora da shvati da je crnogorska država obnovljena na demokratskom referendumu 21. maja 2006. Rezultate tog svenarodnog glasanja je priznao cijeli demokratski svijet, uključujući i Srbiju i Rusiju. Srpska crkva u Crnoj Gori i njeni sljedbenici i poslušnici to još uvijek nijesu priznali. Njihovi stavovi, propaganda i nasilničke aktivnosti služe samo jednoj svrsi – spriječiti da istina konačno izbije na vidjelo i da se u Crnoj Gori obnovi jedinstvena Crnogorska pravoslavna crkva, koja će djelovati na teritoriji Crne Gore, sa sjedištem na Cetinju i koja će poštovati i braniti našu jedinu domovinu – Crnu Goru“, zaključuje se u saopštenju Crnogorske demokratske unije.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.