Rulja napala mitropolita Mihaila i u Kotoru

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i danas je, kao i u poneđeljak u Bijelome Polju, doživio neprijatnost u Kotoru prilikom dolaska na Javnu raspravu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Grupa od oko 100 pristalica Srpske pravoslavne crkve spriječila je danas mitropolita Mihaila i ostale predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve da učestvuju u javnoj raspravi. Zbog napete situacije rasprava u Kotoru na kraju nije održana.

„Pokušali su da izazovu ekces sa teškim fizičkim posledicama i odlučili smo da se povučemo da se ekces ne bi pretvorio u konflikt između našeg obezbjeđenja i tih ljudi koji su šćeli da se razračunaju sa mitropolitom Mihailom, što je moglo da ima teške posledice i završi se na način neprimjeren civilizovanom svijetu u 21. vijeku“, rekao je Vučinić.

– Onemogućeni smo da pristupimo sali u kojoj je bila zakazana rasprava o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti zato što nas je kod sam palate Bizanti, u jednom suženom prostoru, dočekala grupa od stotinak ostrašćenih pripadnika SPC. Bili su predvođeni sveštanikom koji ih je, umjesto da smiruje situaciju, podstrekavao da nas naziva pogrdnim imenima. Vrijeđali su nas na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kao pripadnike crnogorske nacije i CPC. Nazivali su nas „ustašama“, „sotonama“, „kopiladima“ – rekao je Vučinić Portalu Analitika opisujući ono što se desilo u Kotoru.

Vučinić je istakao da je atmosfera bila toliko „zagrijana“ da je u pojedinim trenucima prijetila da preraste u „otvoreni sukob“.

– Tu je bilo samo desetak policajaca koji nijesu nikao mogli da se suprotstave tolikoj masi. Kako može da se desi da u takvim situacijama visokog rizika može da bude tako mali broj policajaca? Prosto se pitam da li je nekome bio cilj da izazove incident. Mi smo da bi spriječili da dođe do incidenta s teškim fizičkim posljedicama odlučili da se povučemo – rekao je Vučinić.

On navodi da će CPC dostaviti inicijativu Vrhovnom državnom tužilaštvu da pokrene postupak zbog „raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje“.

„Kako će se to završiti ne znam. Nadam se da će država pokazati snagu institucija“, poručio je Vučinić.

Kako javlja novinar CdM-a iz Kotora, skupštinska sala bila je mala za sve koji žele da prisustvuju raspravi, a veliki broj građana je ostao napolju. Kad se mitropolit Mihailo pojavio u Kotoru, prisutni vjernici SPC su počeli da ga vrijeđaju riječima „Sotono!“, „Ustašo!“ Pjevali su srpske nacionalističke pjesme. Cijeli događaj obezbjeđivala je policija.

Podśećamo da je policija u Bijelom Polju prije tri dana spriječila građane da fizički nasrnu na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihaila. Tada su ga građani u Bijelom Polju i verbalno vrijeđali, a rasparava u tom gradu je odložena.

Na raspravu je došao i ministar za ljduska i manjinska prava Suad Numanović, a u sali se vodila žučna rasparava i zahtijevano je da se odloži.

“Smisao je da se čuju stručni stavovi zainteresovanih subjekata o ovom pitanju, a ne da se organizuje masovni skup na kojem će pojedinci, kao na Okruglom stolu u Bijelom Polju, zloupotrijebiti Javnu raspravu”, saopšteno je ranije iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.