Crnogorski pokret: Država kapitulirala pred 150 huligana

Crnogorski pokret smatra da je za današnji prekid javne rasprave u Kotoru isključivo odgovorna država, jer je svima bilo potpuno jasno što će se dogoditi danas u Kotoru. Država je kapitulirala pred sto pedeset huligana i pokazala se nesposobnom da obezbjedi red i mir, slobodu kretanja i slobodu govora u Crnoj Gori, saopšteno je iz CP.

Nakon “događanja naroda” u režiji SPC u Bijelom Polju, danas se ponovio isti scenario i u Kotoru. SPC tobože poziva vjernike da ne „nasijedaju na provokacije“ i da se „na civilizovan način odazovu“ na javnu raspravu, a njeni sveštenici učestvuje u vandalskim napadima na mitropolita CPC Mihaila i predstavnike CPC i diriguju masom, izvikujući i sami uvrede na račun crnogorskog mitropolita i predstavnike crnogorske Crkve, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta povodom današnjeg incidenta u Kotoru.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) izviždali su danas u Kotoru mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihaila, koji je došao na javnu raspravu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Crnogorskog pokreta su zapitali kome je u interesu da se to opet dešava?

– Jasno nam je da jedna opskurantna institucija poput SPC ne želi uređenje djelovanja sakralnih institucija u Crnoj Gori jer ona svoju perspektivu odavno gradi na bezakonju, klerofašizmu, anticivilizacijskom ponašanju i djelovanju, kao što nam je jasno i zašto se ona protivi usvajanju Zakona. Ono što nas čudi je ponašanje države Crne Gore. Vraćamo li se mi to u devedesete kada je država blagonaklono gledala na zakon linča i ulice koji su provodili isti ili slični ovima koji danas divljaju po gradovima Crne Gore u organizaciji istih onih koji su produkovali najstrašnije zločine u Evropi od Drugog svjetskog rata, na stotine hiljada mrtvih, ranjenih, milione raseljenih – navodi se u saopštenju CP dostavljenom Portalu Analitika.

Postavili su pitanje „sugeriše li to država da treba da se građani sami organizuju i spriječe nanovo bujanje najprimitivnijeg, anticivilizacijskog nacionalističkog i klerofašističkog projekta koji je Crna Gora nekako preživjela prije deceniju i po.

– Crnogorski pokret smatra da je za današnji prekid javne rasprave u Kotoru isključivo odgovorna država, jer je svima bilo potpuno jasno što će se dogoditi danas u Kotoru. Država je kapitulirala pred sto pedeset huligana i pokazala se nesposobnom da obezbjedi red i mir, slobodu kretanja i slobodu govora u Crnoj Gori. Ukoliko država Crna Gora svjesno opstruira svoju obavezu da obezbjedi održavanje javne rasprave o nacrtu Zakona i traži alibi u nasilju i agresiji huligana koje okuplja SPC, ni mi ni građani Crne Gore nećemo takvo nešto “progutati”. Obavjestićemo međunarodnu javnost da država Crna Gora nije sposobna da obezbjedi ravnopravnost svih građana i izvršava svoje obaveze koje je preuzela međunarodnim konvenvencijama. Ukoliko je današnji događaj posljedica propusta Ministarstva unutrašnjih poslova onda oni treba da snose odgovornost. Naredni dani će pokazati da li je današnje događanje slučajnost ili svjesno isceniran i nečinjenjem omogućen skandal i bezakonje – poručili su iz CP-a.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.