Nove osude divljaštva „vjernika“ SPC u Bijelom Polju

Jučerašnji događaj u Bijelom Polju, kada je pokušan napad na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, prvi je vidljivi rezultat nedavnog sastanka vrha srpske crkve u Crnoj Gori i nekolicine partijskih prvaka iz dijela opozicije u Crnoj Gori, ocijenio je Dragan Purko Ivančević, član Predśedništva Cdu-a.

„Divljačko i besprizorno nasilništvo grupe građana u Bijelom Polju, koje srpska crkva jednako besprizorno opravdava i podržava, pokazuje da se rječnik, metode djelovanja i spremnost na nasilje nijesu ni za zeru promijenili u odnosu na ono sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme velikosrpske nacionalističke histerije, koja je bila usmjerena protiv Crne Gore i svih građana koji su željeli i podržavali zajednički život svih nas u Crnoj Gori“, kazao je Ivančević.

Od tada do danas, ističe on, zbog te nerazumne i destruktivne politike, izgubljeni su mnogi životi, dogodile su se nezapamćene tragedije, unazađen je i otežan život čitavih generacija na ovim prostorima.

„Očigledno je da zagovornike anticivilizacijskih i nazadnih ksenofobičnih ideja ni porazi ni izgubljeni ratovi nijesu opametili. Oni nastavljaju po starom, podstrekivani od onih koji su ih svih ovih godina navodili na mržnju i opravdavali mnogobrojne zločine“, naglasio je Ivančević.

Crnogorska demokratska unija poziva i očekuje od svih crnogorskih demokratskih snaga da prepoznaju potrebu za saradnjom i zajedništvom.

„Kao što smo obnovili našu nezavisnost kroz miran i demokratski proces, tako i predstojeće odluke i promjene treba da budu obavljene tako da bude sačuvan građanski mir, potvrđene i ojačane crnogorske demokratske institucije i nastavljen naš put prema evropskim i evro-atlanskim strukturama. U svemu tome nas neće spriječiti nikakvi provokatori, niti njihovi mentori, kako oni iz Crne Gore, tako i oni iz inostranstva“, zaključio je Ivančević.

Nakon jučerašnjeg incidenta u Bijelom Polju, đe su vjernici Srpske pravoslavne napali Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, istoričar Novak Adžić kaže da ga je jučerašnji događaj podśetio na devedeste.

„Ono što se desilo u Bijelom Polju, a predstavlja svojevrsnu četničku ekstazu ultradesnih kleronacionalističkih snaga koje se protive ne samo ostvarenju religijskih prava i sloboda, nego i integraciji Crne Gore u NATO i EU, a što je sve u organizaciji SPC i njenih militantnih eksponenata među kojima je bilo i nekih desničarskih političara, pokazuje jedno vrlo negativno stanje u Crnoj Gori koje me nevjerovatno podśeća na surove devedesete godine kada je bila proganjana sloboda misli, sloboda javnog iskazivanja vjeroispovijesti, sloboda javnog organizovanja i demokratskog iskazivanja vlastitog političkog stava“, kazao je Adžić za radio Antena M.

Taj čin, naglašava on, jasno pokazuje da su destruktivne snage u Crnoj Gori jake.

„I da će one sve uraditi da Crna Gora ne dobije jedan moderan zakon o slobodi vjeroispovijesti. Sve to sa cilem da SPC, koja je uzurpatorska i okupatorska ustanova, zadrži ekskluzivni monopolistički status, kako bi na taj način vršila nacionalnu asimilaciju Crnogoraca“, smatra Adžić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.