Lajović: Amfilohije da podnese ostavku

Jedino rješenje nastale situacije oko Nacrta Zakona o vjerskim zajednicama ali i u pravoslavlju i u Crnoj Gori uopšte je da mitropolit Amfilohije podnese ostavku, tj. ode u penziju. Da pušti nekog mlađeg pobožnog čovjeka da dođe na to mjesto, koji se neće baviti politikom, promovisati srpski nacionalizam i negirati Crnu Goru, njenu naciju i granice već će se vratiti hrišćanskoj jevanđeoskoj misiji i pomirenju među ljudima bez obzira na etničku pripadnost – kazao je u izjavi za Pobjedu Lav Lajović koordinator Hrišćanskog pokreta Crne Gore.

Lajović vjeruje da ima takvih mlađih sveštnika u Mitropoliji crnogorsko primorskoj koji bi bili kadri da daju odgovore za savremene izazove u Crnoj Gori i da naprave zaokret od dosadašnje prakse motropolita Amfilohija, koji je svojim djelovanjem izgubio pastirsku odgovornost za one koji se ne izjašnjvaju kao Srbi i koji ne žele da stavljaju etničku pripadnost i jezik iznad vjere u Hrista, pa ga i ne doživljavaju kao svog poglavara i odlaze u CPC.

– Upravo zbog te i takve neodgovornosti došlo je do ovog stanja i ovih podjela unutar pravoslavlja na nacionalnoj osnovi, te je u Crnoj Gori stvoren etnofiletizam, bez presedana, nezamisliv ni u jednoj napred noj hriščanskoj zemlji savremene civilizacije. Tom etnofiletizmu ako se sada ne stane na put, produbiće se podjele unutar pravoslavlja i postaće generatorom međunacionalnih i vjerskih konflikata u Crnoj Gori. I što je najgore biće sablazan za mlađe generacije koje će, ako već nijesu, potpuno izgubiti interes za hriščansku vjeru zbog vođa koji se međusobno vrijeđaju, otimaju oko imovine, bave dnevnom politikom i nekom nazovi istorijskom mitologijom sve u ime srpstva ili crnogorstva a ne u Ime Gospodnje – zaključio je Lajović

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.