Dr Čirgić: Fakultet za crnogorski jezik multinacionalna i multikonfesionalna država u malom

Studentska populacija na Fakultetu za crnogorski jezik je multinacionalna i multikonfesionalna Crna Gora u malom, kazao je dekan ovog Fakulteta prof. dr Adnan Čirgić.

UntitledNa Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost, koji je prošle godine otvoren na Cetinju sve je spremno za početak nove studijske godine, koju je do sada upisalo 28 studenata.

„Interesovanje će biti još veće, kao što je bilo i prošle godine kada Fakultet nije mogao da primi onoliko studenata koliko je bilo zainteresovanih“, kazao je za Skala radio dekan ovog Fakulteta prof. dr Adnan Čirgić.

On je istakao da je prva godina protekla više nego dobro, te da u prvoj generaciji ima veoma talentovanih i sposobnih studenata, čak i za istraživačke radove.

Prema njegovim riječima, studenti su na Fakultetu već pokrenuli kvalitetan časopis u kojem sarađuju sa studentima iz okruženja, a neki od njih su započeli istraživačke dijalektološke projekte.

„Kuriozitet druge generacije, koja još nije startovala je to što su među njima dvije studentkinje iz naše dijaspore u Argentini i dvije studentkinje iz dijaspore u Vojvodini, a studentska populacija na Fakultetu je Crna Gora u malom multinacionalna i multikonfesionalna“, poručio je dekan.

Na pitanje kakva je kadrovska struktura i koji su studijski programi na ovom Fakultetu, Čirgić je rekao da su svi asistenti mladi izuzetno i sposobni, a profesorski kadar je obezbijeđen uglavnom iz Crne Gore.

Osim njih su i tri gostujuća profesora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Fakultet je organizovan kao četvorogodišnji studij koji na četvrtoj godini nudi usmjerenje i to za pedagoški, tj. nastavnički i naučno istraživački smjer.

U okviru naučno istraživačkog smjera postoje dva podsmjera, nauka o jeziku i nauka o književnosti, tako da će studenti moći da se već u okviru osnovnih studija specijalizuju za određene oblasti.

Ko bude želio da se opredijeli za prosvjetu ima mogućnost za to, a ko hoće da ide dalje na magistarske i doktorske studije, na četvtrtoj godini se usmjerava prema sopstvenim afinitetima.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorski jezik i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.