Amfilohije dlaku mijenja ali ćud nikada

Jedna svojevremena izjava vladike Amfilohija, nakon deset godina, kao takva, juče je ponovo objavljena na portalu „Vijesti“, a našla se i na još nekim portalima i u nekim dnevnim novinama. Ona potvrđuje osnovanost narodne poslovice da vuk dlaku mijenja ali ćud nikako. Amfilohije je prije deset godina poručio da je za sve kojima treba Crnogorska crkva tu, i da treba poštovati one koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, ostavljajući mogućnost da je nekad govorio da je crnogorska nacija komunističko kopile, međutim, dodao je, i vanbračnu djecu treba ljuljati. Na kraju je završio tvrdnjom da je Mitropolija crnogorsko-primorska odigrala i državotvornu ulogu kroz istoriju, optužujući Liberalni Savez da je osnovao Crnogorsku crkvu radi svojih političkih ciljeva.

Crnogorska pravoslavna crkvaOčito, sudeći po posljednjim izjavama, da u ovih deset godina nije promijenio ni mišljenje ni metodu ni cilj. To je razumljivo za njega koji ne može da odgovori na elementarno pitanje moralnog karaktera – koja mu je država domovina i kome narodu pripada? Zato uporno vodi klevetničku kampanju protiv Crne Gore, Crnogorske crkve i Crnogoraca, uopšte. Ako je suditi po izjavama datim raznim povodima, u ovih deset zadnjih godina, ne bi se reklo da troši previše vremena na biranje sredstava dolaska do cilja. On zloupotrebljava pontifikalnu harizmu izričući teološki nekonsistentne tvrdnje banalne sadržine, terorišući neuki svijet svetosavskom šovinističkom ideologijom, vođen beogradskim ekonomskim i političkim interesima, koje ostvaruje logikom političke moći. Zato svaku instituciju označenu atributom crnogorska, kvalifikuje kriminalnom i nepravoslavnom. Takvo predstavljanje poprima radikalne oblike da nas proglašava neprijateljima pravoslavne vjere. To čini on, koji umjesto što grmi s oltara o pravdi i ljudskosti, treba da liže svoje rane.

Za njega iskustvo karađorđevićevske Jugoslavije u kojoj su problemi rješavani nasiljem i suspenzijom nacionalnih prava, zbog čega je i propala, nema vrijednost. I dalje nasrće, predvodeći velikosrpske nacionaliste koji se bore za dominaciju u našoj zemlji, poništavajući nas i sve naše. Vlasti ove zemlje nikada ne smiju da zaborave da je Amfilohije predvodio Srpsku pravoslavnu crkvu, devedesetih godina prošloga vijeka, koja je tada blagosliljala strahote, užase i polja smrti po Bosni. Ovoga puta, u promijenjenim okolnostima, izgleda da mu je na redu Crna Gora. Zato, upozoravam i ponavljam, ne zaboravite – vuk dlaku mijenja ćud nikada!

Mitropolit crnogorski Mihailo

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.