VUČINIĆ: Marifetlukom SPC onemogućeni smo da vršimo službu

Potpredśednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kazao je u izjavi za Portal Analitika da zloupotrebom marifetluka Srpske pravoslavne crkve policija na „perfidan način“ onemogućava CPC da izvrši službu na Ivanovim Koritima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nijesu jutros dozvolili pripadnicima Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima održe liturgiju, dok su vjernici i sveštenstvo CPC liturgiju održali ispred crkve.

Vučinić napominje da SPC podnosi zahtjev za službu u crkvi na Ivanovim Koritima isključivo da bi onemogućila da CPC izvrši bogosluženje.

– Ove godine kao i prethodinh godina policija je zabranila da CPC obilježi praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijom u Crkvi Svetog Preobraženja kvalifikujući taj skup kao skup visokog rizika. To je daleko od istine jer je u pitanju zloupotreba. Svake godine povodom praznika Preobraženja kad CPC podnese zahtjev da služi na Ivanovim Koritima javi se i SPC sa zahtjevom da služi u istoj crkvi. Isključiva namjera SPC je da nas onemogući da izvršimo bogosluženje, ništa više. To policija zloupotrebljava na krajnje perfidan način time što zabrani služenje i nama i njima – rekao Vučinić za Portal Analitika.

On ističe da Srpskoj crkvi služba na Ivanovim Koritima ne znači ništa jer „mogu da služe u stotinama crkava i manastira koje koriste i koje su upisali u svoje vlasništvo“.

– S druge strane crkva na Ivanovim Koritima je samo jedna od nekolike crkve u kojima možemo da služimo. Svaki put policija zloupotrebom marifetluka SPC, ali i svojim marifetlukom, onemogućava da izvršimo službu na Ivanovim Koritima. Stoga smo i ove godine i prošle služili na guvnu ispred crkve – rekao je Vučinić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.