Risto Sotona sprovodi politiku svađe, a ne pomirenja

Posljednja izjava mitropolita Amfilohija, u kojoj je ocijenio kako Zapad Crnogorce i Srbe ubjeđuje da nijesu isti narod, kao što je uradio u slučaju Rusije i Ukrajine, nije iznenađujuća i predstavlja samo nastavak njegove sve aktivnije anti-NATO kampanje kojom nastoji da aktivira savezništvo kod ruskog predśednika Vladimira Putina, ocijenili su u izjavama za Pobjedu crnogorski intelektualci Dragan Radulović i Ranko Đonović.

Mitropolit Amfilohije Radović Risto SotonaU posljednjih desetak dana mitopolit SPC u Crnoj Gori je u nekoliko navrata oštro napao i NATO, ali i Evropsku uniju. Sagovornici Pobjede smatraju da takve izjave samo dodatnu produbljuju podjele i ponižavaju državu Crnu Goru.

„Mitropolitovu izjavu vidim kao nastavak njegove sve užurbanije i žučnije aktivnosti koja treba da se suprotstavi prijemu Crne Gore u NATO. To nije ništa iznenađujuće, a ono što posebno zabrinjava je intenzitet takvih izjava. On sasvim ispravno, političkim sluhom, procjenjuje da je ta stvar već privedena kraju i da se tome treba suprotstaviti tražeći saveznike kod Medvedeva i Putina, kao i pandurčina na Balkanu koje putinovsku politiku sprovode“, ocijenio je u izjavi za Pobjedu predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović izjavio je za ruski portal „Pravoslavlje“ „kako Zapadu nije dovoljno samo da uspostavi granicu između Srbije i Crne Gore, nego ih je potrebno ubijediti da nijesu jedan narod, isto kao Rusiju i Ukrajinu“. Izjava Amfilohija Radovića je treća u posljednjih nekoliko godina kojom on direktno negira postojanje crnogorskog naroda.

Bivši predśednik Liberalnog saveza Crne Gore, nekadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore Ranko Đonović kaže da Amfilohijeva izjava da su Srbi i Crnogorci isti narod, kao i Rusi i Ukrajinci, upravo svjedoči o tome da on i njemu slični samo sprovode politiku svađe, a ne pomirenja.

„NATO nas je bombardovao zaslugom ljudi i pokreta koji su sprovodili upravo takvu po litiku mržnje. Nažalost, takvi su nas i prije i nakon NATO-a nastavili bombardovati i to bombardujući ljudske duše i umove. Dok Risto Radović i njemu slični rovare po Crnoj Gori, u Crnoj Gori neće biti mira na ovim prostorima“, rekao je Đonović.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.