Kako je patrijarh SPC Irinej tražio da se prepravi udžbenik iz istorije

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ

Nedavno je Sonja Biserko izjavila kako je „cijela srpska istorija jedna velika laž“ pa se na nju podigla velika graja od strane mnogobrojnih srpskih nacionalista i tabloida. Premda je Biserko bila malo neprecizna, ona je uglavnom rekla istinu. Preciznije bi bilo – „cijela etnička istorija Srba koja je prikazana u udžbenicima i u medijima, je jedna velika laž.“ A što se tiče srpske političke (javnosti predstavljene) istorije, i ona je u velikoj mjeri isto tako neistinita.

Svega nekoliko dana kasnije dobili smo i potvrdu riječi Sonje Biserko. Kako je Tanjug javio 11. avgusta, patrijarh srpski Irinej je još 18. marta 2014. uputio pismo Ministarstvu prosvete Srbije tražeći da se iz udžbenika istorije za VI razred osnovne škole promijene neki stavovi o Albancima i doseljavanju Slovena na Balkan. Taj udžbenik je napisao akademik ANURS Rade Mihaljčić, jedan kvalitetan istoričar, koji se drži istorijskih izvora i koji poštuje zvaničan stav nauke. Stav zvanične nauke je kako su Albanci potomci Ilira i to je Mihaljčić unio u udžbenik.
   miroslav2U posljednjih 20-30 godina neki vrhunski naučnici su promijenili ovaj stav i sada se tvrdi da su Iliri iz rimskih istorijskih izvora bili – grupa naroda i etničkih grupa – koja je naseljavala geografsku oblast – Ilirik. O ovome naravno patrijarh i visoki kler SPC ništa ne znaju, a njih to i ne zanima.

Prema tome, novi stav Srpske crkve je – mi smo čisti Sloveniali smo istovremeno i starośedioci! SPC naravno nipodaštava istorijsku nauku koja je davno utvrdila na osnovu mnogo izvora i mnogo drugih dokaza da su Sloveni na ove prostore doselili u 6. i 7. vijeku. Tako, ako upitate danas bilo koga iz Srpske crkve svi će vam reći da smo Sloveni, ali će vam svi reći i da Sloveni nijesu oteli Kosovo od starośedioca (ma ko bili starośedioci).
SPC i država Srbija zapravo preuzimaju stavove šovinističkog komičara Jovana Deretića koji je davno kritikovao Mihaljčića, pogledajte:

https://www.youtube.com/watch?v=XJpYrpIKu_U

Senzacionalno, udžbenik iz istorije i jeste prepravljen po ukusu patrijarha: I, vjerovali ili ne, ova vijest bi trebala da obiđe planetu,  Ministarstvo prosvete Srbije je promijenilo stavove iz udžbenika tačno onako kako je to tražio patrijarh Irinej, pa će od jeseni istorija za VI osnovne biti po ukusu popova. U Srbiji kaluđeri po svom ćefu mijenjaju udžbenike istorije! Da li se u Srbiji istorija smatra za nauku?

Śetimo se kad je turski preśednik Erdogan u novembru prošle godine izjavio da su muslimani otkrili Ameriku a ne Kolumbo, cio svijet se smijao, i srpski kler i srpski nacionalisti su se smijali. Erdoganova besmislica naravno nikada neće ući u turske udžbenike.

Tako je i čuveni muftija Zukorlić u martu ove godine izjavio da je Tesla bio musliman i svi su se smijali, neškodljivo lupetanje koje nikada u udžbenike neće ući.

Zamislite da su crkveni velikodostojnici iz regiona (iz Zagreba, Skoplja, Sarajeva), isto uradili i prepravili udžbenike istorije. Srpstvo bi od toga napravilo neviđeni šou, objavile bi se stotine članaka na nacionalističkim portalima, u srpskim televizijskim šou programima bi se tome rugali, srpski političari bi se podsmijevali, ušlo bi u srpske stripove i romane…

Ali, kada srpski kaluđeri umjesto istoričara pišu udžbenike, svi to moramo krajnje ozbiljno i sa uvažavanjem primiti!

Inače patrijarh Irinej, koji je nesumnjivo ekspert i za etnogenezu, već nekoliko puta je negirao postojanje crnogorskog naroda, govoreći da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a to po njemu znači – da su Crnogorci ustvari Srbi.

Istorijske činjenice su u Srbiji zabranjene za javnost: Mnogo puta sam pisao kako je sva priča o prošlosti koju nam priča Srpska crkva čista bajka, izmišljotina koja služi da se ostvari vječni cilj Srpske crkve – Velika Srbija. I evo doživjeli smo da čujemo i ovu senzacionalnu vijest – srpski patrijarh prepravlja udžbenike iz istorije!

U Srbiji inače postoji grupa odličnih istoričara koji se drže nauke, među njima je i Mihaljčić, ali njihovi stavovi se ne čuju u javnosti, a sada im se i stavovi iz udžbenika mijenjaju po zapovijesti kaluđera. Ostaju u upotrebi udžbenici koje pišu velikosrpski političari-istoričari kao što je Radoš Ljušić, a na TV stanicama bjesomučno istoriju tumače likovi poput Čedomira Antića, velikosrpskog istoričara sa bijednim naučnim opusom.
Ona istorija koju su iza sebe ostavili Ćirković, Ferjančić, Dinić, Đurđev, Đurđica Petrović… ili danas živi Spremić i Mihaljčić, sakrivena je od javnosti Srbije i Crne Gore.

Tako, od strane komičara Deretića i njegovih poklonika, bezbrojne napadedoživljava i svjetski priznati vizantolog Radivoj Radić, ali on se dobro drži, često drži predavanja, a dosta piše i za širu javnost.

Situacija u Srbiji počinje da podśeća na situaciju u nekim zemljama koje su pod kontrolom vjerskih vođa, čiji proglasi i objave imaju snagu zakona. Nijesam primjetio da se Mihaljčić uopšte oglasio, valjda shvata da je opasno polemisati  sa Irinejovom „fatvom“.

Možete li da povjerujete da nas pripadnici nacije kojoj kaluđeri pišu udžbenike iz istorije – ponosno ubjeđuju da smo Srbi?

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.