CPC: Danas bogosluženja u šest crkava

Povodom śutrašnjeg praznika svetoga proroka Ilije, danas su Njegovo blaženstvo ariepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo i sveštenstvo i monaštvo Crnogorske pravoslavne crkve vršili bogosluženja u šest crkava u kojima će služiti i sjutra – u crkvi svetoga Nikole u Milijevićima, svetoga Jovana bogoslova u Petrovom Dolu, svetoga Save u Krajnjem Dolu, svetoga Ivana Crnojevića na Cetinju, kapeli svetoga Petra cetinjskoga na Cetinju i crkvi svetog Petra cetinjskoga u Kotoru.

Mitropolit CPC Mihailo

“Ovo je bio veliki dan za Crnogorsku crkvu, da crnogorsko sveštenstvo istovremeno služi u šest crkava, jer je Crnogorska crkva u posljednje dvije decenije prošla težak put, a s njom i svi koji su nosili svoj krst koji ih je sljedovao”, saopštili su iz CPC-a.

Mihailo je, u obraćanju vjernicima, istakao, kao zakletvom obavezan i odgovoran pred Bogom i narodom, da s ponosom može da kaže da Crnogorska crkva danas ima trojicu vladika – po jednog u Beču, Argentini i na Cetinju, četvoricu sveštenika u Italiji, i to trojicu u Rimu i jednoga u Kaljariju na Sardiniji, jednog u Beču, četvoricu na Cetinju, dvojicu u Podgorici i jednoga u Nikšiću, trojicu kandidata za sveštenika, pet ipođakona i trojicu studenata teologije.

Mitropolit je istakao da CPC ima crkvu u Kotoru, nedavno osveštanu crkvu na Cetinju, a da je u toku pripremni proces za dodjelu povoljne lokacije u samom gradu Podgorici za sabornu crkvu. Kako je kazao, u Nikšiću teku pripreme za renoviranje prostorija dodijeljenih crkvenoj opštini i izgradnju manastira u Riśem dolu.

“Dok će za svih 60 manastira i 600 crkava koje su nezakonito upisane u vlasništvo beogradske patrijaršije voditi spor do njihovog konačnog povraćaja u državno vlasništvo”, navodi se u saopštenju.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.