SPC će morati da plaća porez

Na današnjoj śednici Vlada Crne Gore utvrdila je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Prijedlogom za javnu raspravu. kojim je plaćanje poreza obavezno za one vjerske zajednice koje žele da ostvare profit, kazao je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Dragutin Papović.

On je novinarima nakon śednice Vlade kazao da je cilj Nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti da zamijeni Zakon o položaju vjerskih zajednica koji potiče još iz 1977. godine.

Ističe da su građanima, odnosno vjernicima, ovim zakonom omogućene najveće slobode u ovoj oblasti, a država je dobila pravo da sankcioniše vjerske zajednice samo u slučajevima ako one zloupotrijebe slobodu vjeroispovijesti protivpravnog poretka Crne Gore.

Postupak i pravila registracije su bitno drugačiji u odnosu na odredbe iz važećeg zakona.

On je kazao i da se Nacrtom zakona značajno bolje uređuju pitanja iz oblasti finansiranja i imovine vjerskih zajednica.

„U praksi je ta oblast slabo uređena. Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovjesti vjerske zajednice imaju slobodu da ostvaruju prihode na neprofitnoj osnovi i obavezu da o tome vode evidenciju, a država ima pravo da kontroliše i sankcioniše vjersku zajednicu ako obavlja djelatnost radi profita ili ako učestvuje u krivičnom djelu pranja novca“, naglašava Papović.

Određeno je ko može biti titular imovine vjerskih zajednica.

„Vjerske zajednice u slučaju da se bave nekom drugom djelatnošću, konkretno privrednom, dužne su da plaćaju poreze, doprinose i druge dažbine u skladu sa zakonom, a država ih može za njihovu osnovnu djelatnost i osloboditi plaćanja poreza”, kazao je Papović.

Nacrtom zakona su tretirana i neka imovinska pitanja koja opterećuju odnose između države i vjerskih zajednica.

„Država štiti nepovredljivost imovine vjerskih zajednica, a to pravo je ograničeno samo ako se radi o kulturno-istorijskim spomenicima vjerskog karaktera“, istakao je Papović.

Definisan je prinicip po kome se mogu riješiti pitanja svojine na vjerskim objektima i zemljištem koje koriste vjerske zajednice, a na kojima pravo svojine polaže država.

„Vjerske zajednice i dalje mogu biti korisnici pokretnih i nepokretnih dobara koja su u državnoj svojini“, naglasio je Papović.

Crnogorska demokratska unija pozdravila je namjeru Vlade Crne Gore da se konačno reguliše naplata poreza na sve prihode koje ostvaruju vjerske zajednice (privredne aktivnosti i donacije).

Iz Cdu je ocijenjeno da će donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti prilika da se javnost bliže upozna sa svim aspektima neodržive i nelegalne situacije koja se tiče vjerskih zajednica i prava vjernika u našoj zemlji.

„Cdu će se javno i odlučno suprotstaviti pokušaju da se kroz nova zakonska rješenja ozvaniči postojeće stanje – posebno kada je riječ o statusu vjerskih zajednica i državnoj imovini koja je nezakonito uzurpirana. Javna i parlamentarna rasprava o ovim pitanjima ne smiju proći bez jasnog određenja svih političkih subjekata da li žele i smiju da vjekovima sticanu, čuvanu i branjenu crnogorsku imovinu prepuste onima koji negiraju i našu državu i našu kulturnu i duhovnu baštinu“, istakli su iz Cdu.

Prema njihovoj ocjeni biće to prilika i da se prozbori i o tome na koji je volšebni način državna imovina otuđena i ko je za to odgovoran.

„Položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori je pitanje od izuzetnog značaja, jer je multietnički karakter naše domovine i zajednički život, tolerancija i međusobno razumijevanje pripadnika raznih konfesija, kao i agnostika i ateista, jedno od temelja civilizovanog i demokratskog društva. To je materija koja se odnosi na temeljna ljudska prava i kao takva je značajna za sve crnogorske građane“, dodaje se u saopštenju Cdu.

Opšte poznata činjenica, kako ističu iz Cdu, da srpska crkva u Crnoj Gori djeluje potpuno van crnogorskog poreskog sistema je nedopustiva i neodrživa.

Zbog toga iz Cdu poručuju da se porez mora plaćati i tu ne pomažu kletve i zastrašivanja.

„Pozicija Cdu je jasna: nećemo nikada prihvatiti devastaciju naše duhovne baštine, niti se pomiriti sa eloksiranom bravarijom i sličnim besprizornim uništavanjem i degradacijom crnogorskih bogomolja. Nećemo nikada smetnuti s uma da Crna Gora ne moze biti slobodna dok i za Crnogorce ne budu obezbijeđena i garantovana sva prava u njihovoj sopstvenoj državi, uključujući slobodu vjeroispovijesti. Obnova i slobodno djelovanje crnogorske crkve je temeljno pitanje za postojanje i održivost Crne Gore kao slobodne i samostalne drzave. Protivnici naše države i negatori svega crnogorskog to veoma dobro znaju. Zato i imamo ovo što imamo kada je o crkvi i pravima vjernika riječ“, istakli su iz Cdu.

Na kraju u Cdu zaljučuju da bez obzira na postojeće stanje, dok ova i s njima povezana pitanja ne budu regulisana, porez ovoj državi moraju plaćati svi, pa i ona vjerska organizacija koja našu državu i ne priznaje.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.