Deset godina od desanta na Rumiju: Zašto se ne reaguje na duhovni terorizam?

Građevina na Rumiji se ne može nazvati crkvom, ona je osmatračnica SPC, njeno postavljanje je duhovni terorizam, kazao je Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, komentarišući proslavu koju SPC organizuje povodom desetogodišnjice postavljanja crkve na Rumiji. Profesor Novak Kilibarda ističe da je Rumija bila mjesto koje je okupljalo ljude raznih vjera, dok „Amfilohije nije udario krvav nož u to viševjersko jedinstvo“.

Crkva na Rumiji

Crkva je na vrh Rumije donijeta u vrijeme zahuktavanja političkih priprema za referendum 2005. godine, uz rizik izazivanja međuvjerskih sukoba, čak i građanskog rata. Od tada ne prestaje da bude izvor polemika. Predstavnici albanskih nacionalnih partija, Crnogorske pravoslavne crkve i stručna javnost tražili su njeno uklanjanje, a iz Vlade je više puta najavljivano da će crkva biti uklonjena. Međutim, uprkos najavama uklanjanje se nije desilo.

Stručni tim koji je radio Elaborat o kulturnim vrijednostima je naglasio da metalna crkva na Rumiji devastira Kult Svetog Vladimira i obesmišljava običaj iznošenja Vladimirovog krsta na vrh planine, u kojem učestvuju pripadnici tri vjere – pravoslavne, katoličke i islamske.

Pored svega, crkva na Rumiji je opstala.

Sagovornici Portala Analitika mitropolit CPC Mihailo i istoričar književnosti profesor dr Novak Kilibarda, naglašavaju da država nema snage da ukloni crkvu sa Rumije i da je takvo stanje neprihvatljivo.

mihailoDuhovni terorizam: Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, povodom „proslave“ današnjeg jubileja kazao je za Portal Analitika da crkva na Rumiji i nije crkva već simbol „duhovnog terorizma“.

–  To se ne može nazvati crkvom, to je osmatračnica koju je postavila SPC da uspostavlja granice Velike Srbije u kojoj bi Crna Gora bila provincija, a Crnogorci pretvoreni u Srbe. Država bi trebala da preduzme zakonske mjere da se ta crkva ukloni. Sve dok se ne ukloni osmatračnica SPC sa Rumije, uvijek će biti prisutno nezadovoljstvo crnogorskog naroda. Ona treba da odleti isto kao što je i dolećela – kazao je Mihailo.

Mitropolit ističe da se CPC zalaže za to da se bilo koji objekat koji se gradi bez dozvole države – ukloni.

– Ali, država nema snage da tu crkvu ukloni jer mi i u državnom vrhu imamo one koji to podupiru i podržavaju. To je stvar koja bi trebala što prije da se ukloni, da se ne bi stvarala razdor i mržnja između tri religije – pravoslavlja, katoličanstva i islama – rekao je Mihailo.

On ističe da je to sramota i nezabilježena pojava u svijetu.

– To je duhovni terorizam. Mislim da je crkvu na Rumiji (Amfiohije) Radović podigao sebi da kad se i ako se upokoji pošteno kao čovjek, bude sahranjen tu, kao što je Njegoš na Lovćenu – poručio je Mihailo.

Nož u viševjekovno jedinstvo: Profesor Novak Kilibarda, autor knjige „Amfilohije i kosovski mit“ u kojoj govori o crkvi na Rumiji, smatra da je podizanje gvozdene crkve događaj koji je iznenadio kulturno čovječanstvo.

–  Rumija je bila jedinstveno mjesto na kojem se jednom u godini okupljaju ljudi raznih vjera i etnosa. Knez Vladimir je ubijen 1016. godine i proglašen je za sveca. Hrišćanstvo će se tek podijeliti na katolike i pravoslavce 1054. godine. Prema tome, jedan svetac koji je ušao u duh svih balkanskih naroda, okupljao je na harmoničan način muslimane, katolike, pravoslavce; Crnogorce, Srbe i sve ostale. To je trajalo vjekovima, dok gospodin Amfilohije nije udario krvav nož u to viševjersko jedinstvo – rekao je Kilibarda za Portal Analitika.

Kilibarda naglašava da se ne treba čuditi Amfilohiju jer je to „čovjek koji sve preduzima protiv prepoznatljivosti Crne Gore“.

– Amfilohije Radović je jednako neprijatelj crnogorske države, crkve i jezika. Treba se, prije svega, čuditi vlasti koja mu je dozvolila da to uradi. Po zakonu se ne može nijedna javna građevina podići ako nema odobrenje od zvaničnog organa. Nepreduzimanje nikavih mjera za uklanjanje te crkve je neprihvatljivo, jer ne mora da se ruši, već samo da se premjesti – kazao je Klibarda.

On smatra da je proslava desetogodišnjice podizanja crkve na Rumiji „udar na Crnu Goru“.

– Veoma je interesantno da glavni politički put Crne Gore koji je usmjeren ka NATO-u Amfilohije Radović naziva novim Rajhom. Državna vlast ne preduzima ni verbalne mjere protiv takve izjave – poručio je Kilibarda.

SPC je u proglasu kojim se pozivaju vjernici da krenu u današnji pohod na Rumiju, navela da se obilježava jubilej „povodom 10 godina mučeničkog života rumijske crkve“.

S obzirom da država teško reaguje na bilo koji incident koji veoma često izazove čelnik MCP Amfilohije, treba očekivati da se „mučenički“ život crkve na Rumiji nastavi još dugo vremena.

Balša KNEŽEVIĆ

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.