Cdu: Status CPC neodrživ

Postojeće stanje koje se tiče statusa Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) neodrživo je, poručuju iz Crnogorske demokratske unije (Cdu). U toj stranci kažu da Crna Gora ne može biti slobodna ukoliko u njoj nema pune slobode i za Crnogorce.

„U našim dokumentima smo jasno rekli: niti može biti Crne Gore bez Crnogoraca, niti je Crna Gora održiva ukoliko se bilo ko u njoj ośeća tijesno i mučno zbog svog nacionalnog, vjerskog ili kulturnog identiteta”, navodi se u saopštenju Cdu-a.

Zbog tih temeljnih principa, Cdu, kako navode, smatra apsolutno neprihvatljivim i neodrživim postojeće stanje u kojem se, kako ističu, vrši flagrantna i besprizorna zloupotreba najznačajnijeg dijela crnogorske kulturne baštine i crnogorske istorije.

„Sakralni objekti svih vjerskih zajednica, koji moraju biti čuvani i korišćeni saglasno crnogorskoj tradiciji i najvišim međunarodnim standardima, nedostupni su pravoslavnim Crnogorcima. Cdu izražava protest što, u tom kontekstu, postoji masovno kršenje ljudskih prava, kada je u pitanju Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), zbog nemogućnosti upotrebe vjerskih objekata i slobodne vjerske službe u njima za sve vjerujuće Crnogorce. Crna Gora ne može biti dio civilizovanog svijeta, niti kredibilni kandidat za člana Evropske unije, ukoliko se u njoj sistematski i besprizorno krši jedno od elementarnih ljudskih prava”, upozoravaju iz Cdu-a.

U toj stranci kažu da Crna Gora ne može biti slobodna ukoliko u njoj nema pune slobode i za Crnogorce.

„Uprkos narastajućoj svijesti o istorijskoj istini kada je u pitanju Crnogorska pravoslavna crkva, u našem društvu postoji nedopustiva praznina, neznanje i odbijanje da se suočimo sa nespornim istorijskim faktima i da, umjesto brutalne negacije svega crnogorskog u nastanku, postojanju i tradiciji crnogorske crkve, zajedno tražimo načine i modele da prekinemo gotovo stogodišnje ponižavanje, marginalizaciju i poništavanje onoga što su stvarale, branile i baštinile generacije naših predaka”, zaključuje se u saopštenju Cdu-a.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.