Andrijašević: Crnogorskom identitetu su potrebne nezavisne institucije

Očigledno je da crnogorskom identitetu treba novi program. One institucije i one ideje koje su vodile taj program od početka devedesetih godina 20. vijeka, koje su bile kičma da kažem pokreta za obnovu crnogorske državne nezavisnosti, danas su se našle u tuđem vremenu, ocijenio je istoričar Živko Andrijašević na okruglom stolu „Crna Gora i crnogorski identitet u budućnosti“, koji je upriličen povodom predstojećeg Dana državnosti 13. jula.

Na okruglom stolu održanom večeras u Podgorici istaknuto je da se godinama dovode u pitanje međuvjerski odnosi, osobena crnogorska nacionalna kultura pa i društvo socijalne pravde, renosi Radio Slobodna Evropa.

“Crnogorski nacionalni i kulturni identitet nije zastupljen u javnosti, odnosno o crnogorskom identitetu se najčešće razmišlja u situaciji kada ga treba odbraniti od onih koji ga ugrožavaju ili kada se lamentira nad stanjem u kojem se taj identitet nalazi, konstatovao je Andrijašević.

Prema njegovim riječima bavimo se sopstvenim identitetom, često ili najčešće, kada nas neko nedobronamjeran ili politički tendenciozan na to podstakne, ili kad nam se učini da je slabost našeg identiteta uočljivija nego njegova snaga.

“Ovakvim pristupom prije svega zanemarujemo kritičko mišljenje o sopstvenom identitetu, zanemarujemo njegovo istraživanje i naravno zanemarujemo razmišljanje o njegovoj sadašnjosti. Jer nas potreba da ga odbranimo od onih koji negiraju njegove temelje u prošlosti neminovno vuče u istoricizam. I nagoni da o identitetu mislimo rezonima prošlosti a ne rezonim sadašnjosti u kojima taj identitet živi”, dodao je on.

Problem crnogorskog identiteta, prema mišljenu Andrijaševića, je u tome što nema svoje nezavisne uticajne institucije bilo političke ili vjerske, a koje nisu vezane za državne institucije. Crnogorski identitet je praktično prigrabio i poistovjetio se sa državnim institucijama, što taj identitet dovodi u opasnost da se ponovi situacija iz 1989. godine kada je identitet ostao bez institucija:

Publicista Stevo Vučnić je ocjenio da je između ostalog ugrožena nezavisnost države, od manjka patriotizma i nedostatka nacionalne svijesti.

„Patriotizam je nažalost kod većine građana na najnižoj skali vrijednosti. Ta činjenica je uznemiravajuća i zastrašujuća jer nedostatak nacionalne svijesti kod građana je sam po sebi prijetnja nezavisnosti. Kultura elite i većine stanovništva očituje se prezrenjem kulturnih vrijednosti i očituje se kroz kič. Nameće se jedan kulturni model folklornog kiča i tako poništava jedan autentični kulturni model koji je bio prisutan u Crnoj Gori. Naročito u temeljnim oblicima u muzici i arhitekturi”, zaključio je Vučinić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska nacija i identitet. Zabeležite stalnu vezu.