CPC će graditi hram u Podgorici

Crnogorska pravoslavna crkva zatražila je od podgoričke gradske uprave da joj dodijelu lokaciju u užem grdskom jezgru za izgradnju sabornog hrama, kazao je potpredśednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić.

Saborni hram CPC će biti drugi sakralni objekat tog značaja, jer je u Podgorici ranije podignut Saborni hram Hristovog vaskrsenja, u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vučinić je agenciji MINA rekao da je prethodna gradska vlast dodijelila izrazito nepovoljnu lokaciju za izgradnju saborne crkve na Malom brdu.

Lokacija se, kako je precizirao Vučinić, nalazi ispod vrha Maloga brda u kamenom ponoru i dijelu izolovanom od gradskih saobraćajnica.

Prema njegovim riječima, zbog toga je CPC podnijela zahtjev novoj gradskoj upravi da izvrši zamjenu lokacije za izgradnju sabornog hrama i da joj dodijeli novu u užem gradskom jezgru.

Vučinić je kazao da je Srpska pravoslavna crkva izgradila svoj saborni hram i locirala se u užem dijelu grada, iako, dodao je, nije domicilna.

„Ne vidimo razloge i nećemo prihvatiti da naš saborni hram gradimo van užeg gradskog jezgra Podgorice“, poručio je on. Vučinić je naveo da je opštinska uprava zbog toga ponudila nekoliko lokacija.

On je dodao da je konačna odluka na gradskoj upravi koja se, kako je kazao, još nije izjasnila tim povodom.

Agencija Beta saznaje u Gradskoj skupštini Podgorice da će hram CPC biti podignut na desnoj obali Morače, na lokaciji između mostova Milenijum i starog visećeg mosta.
To se smatra jednom od najboljih lokacija za reprezentativne objekte. Ranije je bilo predviđeno da se hram CPC podigne na Malom brdu, iznad lokacije đe se nalazi Hram Hristovog vaskrsenja.

Mitropolit CPC Mihailo je u neđelju na Cetinju osveštao Crkvu Svetog Ivana Prepodnog Crnojevića, prvi vjerski objekat koji je ta crkva podigla poslije obnove državne samostalnosti Crne Gore, u maju 2006.

Ivan Crnojević je vladar države Zete i osnivač grada Cetinja. Prije nekoliko godina CPC je Ivana Crnojevića proglasila svecem. Njegove kosti su sahranjene u Dvorskoj crkvi dinastije Petrović na Cetinju.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo potvrdio je da će Saborni hram biti sagrađen u Podgorici.

„Biće građena Saborna crkva CPC za pet svetitelja crnogorskih među kojima su Vladimir Dukljanski, Petar Cetinjski, Stevan Piperski i Ivan Crnojević. Ja još ne mogu da kažem preciznu lokaciju, jer ih je više u opticaju, ali sigurno je da će se graditi. Mogu da kažem da će sigurno biti u Podgorici i da ona prva lokacija nije opcija, jer je neizvodljiva. Sam put bi koštao koliko Saborna crkva na nekoj drugoj lokaciji u centru „, kazao je Mihailo za Radio Antena M.

Nedavno je potpredśednik Vlade i zamjenik predśednika DPS-a Duško Marković kazao da će se njegova partija zalagati za jedinstvenu pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori. Mitropolit Mihailo kaže da je to nemoguće.

„To je samo igra riječima i to zna svak ko iole zna o vjeri. Da li to govore namjerno ili iz neznanja, ja ne znam. Ali nemamo mi kao na primjer katolici poglavara ili slično, nego je svaka crkva u svakoj zemlji ima predznak države. Zamislite samo da za veliku Rusku pravoslavnu crkvu kažete to je pravoslavna, to nije ruska. Mi bi onda mogli da napravimo zajedno takvu crkvu i sa Srbima i Grcima i Bugarima. Jasno je mislim da ne postoji jedna pravoslavna crkva da ne znaš čija je, da li je to crnogorska, ruska, srpska…Takvih crkava nema. Često se govorilo da bude jedna pravoslavna crkva, da ne dijelimo građane Crne Gore na Srbe i Crnogorce, to su gluposti, takvih rješenja za crkvu nema. Oni koji to govore ili se igraju riječima ili stvarno misle da to tako može, snila baba što joj milo bilo“, poručio je on.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.