Upisana druga generacija studenata na fakultetu za crnogorski

U junskom upisnom roku na Fakultetu za crnogorski jezik upisano je 25 budžetskih studenata, koliko je i bila kvota koju je Vlada odobrila za ovu godinu. U avgustu će biti raspisan konkurs za još 15 samofinansirajućih studenata.

Dekan Fakulteta dr Adnan Čirgić za Pobjedu ističe da se među studentima ove generacije nalaze i neki koji su rođeni izvan Crne Gore.

– Riječ je o dvijema studentkinjama iz naše dijaspore u Lovćencu, dvjema iz Argentine i jednoj iz Beograda. Činjenica da je postojalo interesovanje za upis na Fakultet za crnogorski jezik i književnost i izvan Crne Gore potvrda je uspješnog rada i svakako mora imponovati kompletnom Fakultetu – kazao je Čirgić.

Kad je riječ o studentima upisanim prošle godine, Čirgić ocjenjuje da se radi o vrlo talentovanoj i motivisanoj generaciji, u kojoj ima i onih koji svojim radom nadilaze nivo brucoškoga znanja i aktivizma.

– Posebno je zadovoljstvo istaći da su studenti inicirali časopis čiji je prvi broj nedavno izašao iz štampe. Ozbiljno zamišljen i kvalitetnoga sadržaja, taj časopis služi na čast i Fakultetu i njegovim studentima. Nije to samo njihov časopis, već i mjesto za druge uspjele mlade i kreativne studente. Nije to ni jedina aktivnost koju su naši studenti pokrenuli u minuloj godini – povezali su se sa udruženjem studenata cetinjskih fakulteta i uveliko rade na zajedničkim projektima. Već se radi na povezivanju sa studentima slavistike iz bližega i šireg okruženja, što će rezultirati međunarodnom studentskom konferencijom sljedeće godine. Naši studenti uskoro će ići u studijsku pośetu Poljskoj, a već je nagoviještena razmjena naših i poljskih studenata slavistike, a slične su inicijative i kad su u pitanju neki drugi eminentni slavistički centri u regionu. Posebno ističem da, iako je riječ o studentima prve godine, među našim studentima ima onih koji su objavili vrlo ugledne eseje, uspjele pjesme i priče, ali i započeli terenska istraživanja iz oblasti usmene književnosti i dijalektologije – kaže dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Prema njegovim riječima, kroz saradnju sa Crnogorskim akademskim književnim klubom, svake srijede na Fakultetu gostovali su eminentni crnogorski književnici koji su studentima predstavljali svoje djelo.

– Za tu saradnju najzaslužniji je kolega Vladimir Vojinović. Povodom 100 godina rođenja Mihaila Lalića, imali smo gostujuće predavanje prof. Vukote Babovića iz Beograda, zatim predavanje prof. Ilije Veleva iz Skoplja povodom Svjetskoga dana maternjeg jezika, predavanje dramaturga Ljuba Đurkovića, dobitnika Trinaestojulske nagrade. Nastavili smo izdavačku djelatnost koju je započeo Institut, a između brojnih izdanja bitno je spomenuti i knjigu Vesne Kilibarde „Njegoš i Italija“, koja je ove godine nagrađena Trinaestojulskom nagradom. U sklopu obilježavanja 100 godina od rođenja Mihaila Lalića, u saradnji sa Maticom crnogorskom, organizovan je naučni skup, dok će naredni, najesen, biti posvećen nedavno preminulome montenegristi Miloradu Stojoviću – kazao je Čirgić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorski jezik i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.