Vučinić: Amfilohije oživljava četništvo

Odlikovanje koje je mitropolit Amfilohije uručio Vojislavu Šešelju dokaz je da se u crnogorski javni prostor ponovo bjelodano izliva zločinačka ideologija oličena u četništvu, koju u ovo vrijeme utjelovljuje lider Srpske radikalne stranke – saopštio je potpredśednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

– To je i dokaz zloupotrebe imena Svetog Petra cetinjskog, crnogorskog svetitelja i državotovrca za promociju zločinačke politike – kazao je on Pobjedi, i najavio tužbu zbog zloupotrebe crnogorskih svetinja i simbola.

Prema njegovim riječima, četnici su se zalagali za demonski nacionalizam.

– Odlikovanjem prvaku jedne stranke, utemeljenoj u toj zločinačkoj ideologiji, kakva je Srpska radikalna stranka, vladika Amfilohije, očito u ime Srpske crkve, ali i države, nemušto rehabilituje i tu ideologiju i njene prvake, i ratne i njihove savremene nasljednike – smatra Vučinić.

On je kazao da je odlikovanje koje nosi ime Svetog Petra cetinjskoga dato s ciljem da „posljedično moralno relaksira svaku izdaju Crne Gore, čiji je inače podstrekač i inicijator“.

– Vlast ćuti, dozvoljava mu da zloupotrebljava crnogorske simbole i nacionalne svetinje protiv, ne samo Crne Gore, nego i da se ruga vrijednostima evropske civilizacije. Jedna od temeljnih, na kojoj počiva savremena Evropa, jeste antifašizam. Zato ćemo protiv zloupotrebe crnogorskih svetinja i simbola, u cilju veličanja fašističkih pokreta, zločinaca i zločinačkih udruženja pokrenuti sudski postupak i zatražiti intervenciju visokih državnih adresa – rekao je Vučinić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.