Kurpejović: Ustavni sud može da ozvaniči status Crnogorske crkve

Ustavni sud Crne Gore ima pravo da proglasi neustavnim dekret o ukudanju Crnogorske pravoslavne crkve, koji je svojevremeno donio vladar države Srbije. Takva odluka Ustavnog suda bila bi dovoljna da se ozvaniči postojanje CPC i da joj se vrati sva imovina koju je preotela Srpska pravoslavna crkva, poručio je predsjednik Matice muslimanske Crne Gore dr Avdul Kurpejović u pismu mitropolitu Mihailu, izražavajući podršku CPC u njenoj dugogodišnjoj borbi za vraćanje statusa koji joj pripada.

Kurpejović vjeruje da sadašnji sastav Ustavnog suda ima snage i kadrovskog potencijala da donese Odluku o neustavnosti Dekreta o ukidanju CPC.

„Podstaknut sudskom presudom o rehabilitaciji ratnog četničkog zločinca Draže, kao dugogodišnji diplomirani pravnik koji je obavljao pravničke poslove od običnog službenika u organima opštinske uprave, rukovodioca, člana Izvršnog vijeća, poslanika Skupštine Crne Gore i Savezne skupštine, člana najužeg sastava Komisije za pripremanje Ustava Crne Gore 1974. godine i člana  Radne grupe u okviru Komisije za pripremu Ustava SFRJ 1974. godine, poznajući pravnu praksu i polazeći od kršenja Ustava tadašnje Crne Gore i njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odlučio sam da napišem o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, smatra on.

Prema njegovim riječima, ako parlament i Vlada nijesu u Ustavu 2007. godine ugradili normu o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine i ako neće sada da donesu Ustavni zakon o tome, lično smatra i uvjeren je, a konsultovao je i neke vrsne pravnike i sudije, da Ustavni sud Crne Gore ima pravo da proglasi neustavnim dekret vladara druge države Srbije o ukidanju Crnogorske pravoslavne crkve.

“Takva odluka Ustavnog suda je dovoljna da se ozvaniči postojanje Crnogorske pravoslavne crkve i vrati joj se sva imovina koju je preotela Srpska pravoslavna crkva. Ako redovni sud Srbije može da rehabilituje ratnog zločinca nakon 70. godina, zašto Ustavni sud ne može da proglasi neustavnim Dekret vladara druge države o ukidanju Crnogorske pravoslavne crkve?”, dodao je on.

Kurpejovoć se nada da sadašnji sastav Ustavnog suda ima snage i kadrovskog potencijala da samostalno i na osnovu pravnih normi donese Odluku o neustavnosti Dekreta o ukidanju CPC, jer je donesena od vladara druge države, Srbije, a uz to on nije osnovao CPC da bi je mogao ukinuti.

“Ustavni sud je dužan donijeti Odluku, ako se pokrene ocjena ustavnosti Dekreta o ukidanju CPC“, navodi u pismu Avdul Kurpejović.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.