Radulović: Rehabilitacija Mihailovića priprema za rehabilitaciju drugih “vitezova”

Predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović ocijenio je da je rehabilitacija četničkog komandanta i kvislinga Dragoljuba Mihailovića samo priprema za rehabilitaciju „srpskih vitezova“ iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog veka.

Radulović je, u intervjuu na podgoričkoj Televiziji „Atlas“ rekao da je ozbiljan problem šta sa žrtvama četničkih pokolja poslije odluke suda u Beogradu da sudski postupak protiv Mihailovića proglasi pravno nevažećim.

Govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve i kulturnih institucija u Srbiji prema nacionalnom i državnom identitetu Crne Gore, Radulović je rekao da već 150 godina postoji negiranje Crne Gore i Crnogoraca, i da je i danas tako, ali da je veći problem to što u samoj Crnoj Gori ima ne malo onih koji osporavaju i državu i crnogorsku naciju.

On je kazao da je crnogorska vlast, nakon referenduma o nezavisnosti, mogla više da učini na suzbijanju prostora djelovanja protiv interesa države. Prema njegovim riječima, učvršćivanje crnogorskog identiteta je ozbiljan zadatak.

„Vjerujem da su zadaci ozbiljni i da neće biti rješavani u kratkom roku. Zadaci se tiču budućnosti i onoga čemu kao društvo strijemimo. Rezultate možemo očekivati ako svakoga dana predano radimo“, objasnio je Radulović.

On je istako da je „lakše spavati ili kvariti“, nego popravljati.

„U posljednjih 25 godina jedna malobrojna politička zajednica kakva je Crna Gora sa različitim vjerama i kulturama je preživjela toliko lomova i prevrata da je to moralo ostaviti traga na nešto što zovemo samorazumijevanje jednog naroda. To je moralo ostaviti traga, pa se ne čudim problemima“, naveo je Radulović.

U tom kontekstu je pomenuo pitanje skalamerije na plani Rumiji koju je ranije postavila Srpska pravoslavna crkva.

„Za 50 godina će kazati da je crkvu na tom mestu postavio Sveti Sava, da je slećela s neba“, dodao je Radulović, navodeći da mu se nimalo ne sviđa „feudalizam“ koji postoji u odnosima države i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, i kod nekih drugih naroda postoji osporavanje Crne Gore, a posebno njene istorije.

„U naše protivnike uvijek možemo imati puno poverenje“, rekao je Radulović.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.