Studenti optužili Bečanović za uvrede i kršenje etičkog kodeksa

Grupa studenata Odsjeka za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću zatražila je zaštitu od uprave te univerzitetske jedinice i Univerziteta Crne Gore, optužujući profesoricu Tatjanu Bečanović za neetičko i neakademsko ponašanje, prijetnje i provokacije na etničkoj i nacionalnoj osnovi.

becanovic1.jpgU pismu 18 studenata druge godine navodi se da je Bečanović u toku predavanja 21. aprila negodovala zbog rezultata ankete u kojoj su je studenti ocijenili prośečnom ocjenom 2,5, piše Pobjeda.

„Najprije je počela prebrojavati srbiste, a ubrzo su nam upućene i prijetnje: „Platićete mi!“, „Ko ste vi da me tako ocjenjujete“, „Vi i Adnan Čirgić ćete me ocjenjivati!?“ U tom trenutku osjetili smo se ugroženi i nezaštićeni“, navedeno je u pismu.

Bečanović je potom, kako tvrde studenti, počela prozivati profesore sa Odsjeka za srpski jezik.

„Kako jedna Draga Bojović može da ima veću ocjenu od mene? Šta mislite da se pokoljemo Lidija Tomić i ja? Pa tu bi bilo krvi do koljena“ rekla je, prema pritužbi studenata, profesorica Bečanović.

Studenti kažu i da je Bečanović nakon predavanja, u toku kojeg se obraćala samo studentima Odsjeka za crnogorski jezik, zakazala termine završnog i popravnog završnog ispita, bez konsultovanja sa njima.

Prinuđeni smo da vam se obratimo ovim putem jer se danas pitamo šta će dalje biti i kakve još posljedice možemo da očekujemo. Smatramo daje anketa prilika ne samo da pohvalimo nečiji rad, već i da izrazimo nezadovoljstvo i kritike ukoliko je to potrebno, pa je stoga na ovom predavanju ugrožena naša sloboda mišljenja i govora piše u pismu studenata upravi Fakulteta.

Dalje se navodi da se profesorica Bečanović ,,i inače vlada protivno etičkom kodeksu akademske sredine“.

Njeni kursevi Tumačenje književnog djela 1 i 2 su sa književno-teorijskog aspekta nedopustivo jednostrani. Od 17 pristupa obrađenih u Književnim teorijama 20. vijeka, knjizi objavljenoj 2009. godine u izdanju beogradskog Službenog glasnika, profesorica Bečanović se dosljedno koristi samo jednim semiotičkim, a ostale samo pominje ili ih uopšte ne pominje tvrde studenti.

Oni smatraju da je to protivno ,,dobroj akademskoj i praksi nauke o književnosti, koja sigurno ne bez razloga propagira metodološki pluralizam“.

Barović: Bečanović prekršila etički kodeks, na potezu i Sud časti

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Barović rekao je Pobjedi da nema nikakve sumnje da je profesorica Bečanović prekršila etički kodeks i da njeno ponašanje prema studentima Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti zaslužuje raspravu na Sudu časti. Pismo studenata će, kaže, proslijediti organima Univerziteta Crne Gore.

„Dobio sam pismo studenata koje su potpisali imenom i prezimenom, uz brojeve indeksa. Pismo je upućeno na nekoliko adresa. U potpisu je 18 studenata koji su uz puno ime i prezime ostavili i brojeve indeksa. Kad se na taj način neko obrati upravi fakulteta, onda je problem zaista ozbiljan. Pismo ću proslijediti upravi UCG da se upoznaju i odluče o daljim koracima. Nema nikakve sumnje da je ovo problem koji zaslužuje da se njim pozabavi Sud časti UCG, jer je profesorica Bečanović prekršila etički kodeks“, kazao je Barović.

Ponašanje profesorice Bečanović izazvalo je lavinu negativnih komentara na internet sajtovima, od kojih kao ilustraciju prenosimo samo neke:

– „Bivši student: Dragi komentatori i komentatorke, koji branite gospođu Bečanović, a koju očigledno ne znate, sem sa pompeznih i „intelektualnim nabojem“ obojenih nastupa na televizijama ili obraćanja preko dnevne štampe, želim da vam predočim nešto.
Gospođa Bečanović nije zaslužila da je studenti sa Odsjeka za srpski jezik i književnost ocijene dvojkom. To je i visoka ocjena za osobu koja na vrlo ograničen, prizeman i nekompetentan način obavlja nešto što se zove fakultetsko predavanje.
Koliko je ograničeno njeno akademsko gledište i poimanje svega što je okružuje, najbolje govori stav njenih studenata koji su govorili o prezentovanju samo jednog principa u tumačenju književnog djela. To je, na žalost tih studenata koji će obrazovati vašu djecu, 100% tačno.
E, kad tako gleda na književnost možete zamisliti koliko je ograničena kada su neke druge stvari u pitanju…
Samo oni kojima je ona predavala znaju ustvari šta se krije iza 1kg šminke, 1/2kg plastike (upotrebljene za nokte), te pola spreja za održavanje šiškica u ravnoteži. To je osoba koja ne podnosi nikog drugomislećeg, a naročito nekog koji, eto, i u nazivu fakultetske jedinice ima predznak „srpski.“
Velika podrška od bivšeg studenta za kolege sa Odsjeka za srpski jezik i književnost!!!
Izdržite, jer znajte da će vas sada udarati sa svih strana. Govoriće vam da ste DPS-ovi, DF-ovi, instruisani od srpske, ruske ili nekih drugih obavještajnih službi… Ne brinite ništa, samo mislite svojom glavom i ne dajte da se pokolebate. Sve što sada vama čini gospođa Bečanović činila je još jednoj generaciji s početka ovog vijeka, čak i gore, ali, znajte, zapamtiće vas, kao što je i nas!
Pozdrav za kolege i Bečku!

– „Treba da bude sasvim dovoljno što su je studenti ocijenili ocjenom 2,5 jer nije više ni zaslužila. Nije dobar predavač, studenti nijesu zadovoljni, vrijeđa ih. Dovoljno je govoriti o činjenicama, a sasvim lako izmisliti teoriju zavjere. Profesori više nijesu ljudi puni ljubavi, profesionalci u struci željni da prenesu znanje. Ona želi da nametne svoje stavove jer smatra za sebe da je *dama* i da je najpametnija. Činjenicama slabo barata.

– „Poštovana gospodo,
Mislim da malo ko poznaje profesoricu Bečanović kao ja, jer smo se zajedno školovali. Ona je dugo bila neumjerena Srpkinja, pa se prometnula, par godina pred referendum, u vatrenu Crnogorku, zamišljajući sebe na ministarskoj poziciji, kao i prijatelj joj Balša Brković. No, pošto joj se želja nije ostvarila, počela je tiho negodovati, a glasno progovorila nakon sopstvenog neuspjeha pri izboru dekana Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Sada, vidim, osniva stranku zvanu URA, zajedno sa nesuđenim rektorom iz Bihora, nesuđenim kandidatom za predsjednika CG — Radom Bojovićem, Tačijevim frendom Dritanom Abazovićem i, naravno, „sveznajućim“ Balšom Brkovićem.
Proći će na izborima, dogodine, kao Janko na Kosovu.“

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.