Propao pukušaj otimanja Sutorine

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije prihvatio rezoluciju o Sutorini, pošto je od prisutnih u tom trenutku 26 poslanika, njih 17 glasalo protiv, 7 ih je bilo za, dok su dva poslanika bila uzdržana, javlja sarajevski Dnevni avaz.

MVPEI: Pozdravljamo odbijanje Predloga rezolucije o Sutorini

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (MVPEI) pozdravlja odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da odbije Prijedlog rezolucije o Sutorni.

„Odluku smatramo snažnim iskazom većinske volje građana BiH da nastave razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosuśedske saradnje. Na toj liniji Crna Gora ponavlja spremnost da, u najskorije vrijeme, dvije države potpišu finalizovani Sporazum o granici i time potvrde demokratski kapacitet za rješavanje važnih pitanja u neposrednoj komunikaciji, te da nastave razgovore o brojnim drugim sporazumima kao i daljem jačanju bilateralne saradnje“, saopšteno je iz MVPEI.

Dodaje se da će imenovani ambasador Crne Gore u BiH u narednim danima, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, preuzeti dužnost šefa diplomatske misije Crne Gore sa śedištem u Sarajevu.

Poslanik PDP-NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković najavio je da će glasati za Prijedlog rezolucije o Sutorini, jer smatra da ima šansi da to pitanje bude riješeno u korist BiH.

Zaim Backović,poslanik BPS-a, te Jasmin Emrić iz A-SDA, kao i Hanka Vajzović, izrazili su mišljenje da izjašnjavanje o Prijedlogu rezolucije o Sutorini bude odgođeno dok se o tome ne izjasne eminentni strani nezavisni stručnjaci.

Mirsad Đonlagić iz SBB-a uputio je kritike na račun Predśedništva BiH zašto se nije uključilo u ovaj slučaj, te zašto se zvanično ne očituje o Sutorini, iako Prijedlog ugovora o granici BiH i Crne Gore mjesecima čeka na razmatranje u Predśendištvu BiH.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, kazao je da je Sutorina problematizovana kako bi vladajuća koalicija SDA,SDS i DF, izuzimajući HDZ, skrenula pažnju proteklih mjeseci s istinskih problema kao što su kašnjenje u formiranju vlasti, te nedonošenje nijednog zakona u Federalnom parlamentu, a i oni koji su doneseni u Državnom parlamentu ili u kantonalnim skupštinama, istakao je Arnaut usvojeni su na inicijativu opozicije, odnosno SBB-a.

„Upravo je vladajuća koalicija odgovorna za pogoršane odnose s Crnom Gorom, s našim zapadnim partnerima na kraju krajeva za urušen ugled i renome države. Vladajuća koalicija je ta koja je sazvala javnu raspravu i u najmanju ruku da kažem koja nije bila primjerena za ovu zgradu, a vidjeli smo i drugih ispada, tako da sve je to u stilu kako vladajuća koalicija radi posao“, rekao je Arnaut.

Poslanik iz SDP Denis Bećirović pokrenuo je krajem prošle godine Rezoluciju o vraćanju Sutorine Bosni i Hercegovini, tražeći od Parlamenta BiH da ocijeni štetnim i neprihvatljivim prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.