Mitropolit Mihailo: U Crnoj Gori samo Amfilohije zna sve i može sve

„Samo srpski mitropolit u Crnoj Gori Amfilohije zna sve i može sve. On zna zakone bolje od pravnika, i pravnih eksperata, državne poslove od političara i državnika, konzervaciju i restauraciju crkava, manastira i kulturnih dobara od konzervatorskih stručnjaka, sistem bezbjednosti i odbrane zemlje od generala i stratega“, saopštio je danas mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolit Amfilohije Radović Risto SotonaOn kaže da su za Amfilohija crnogorska kulturna dobra takozvana, a stručnjaci koji se u nadležnom organu bave njihovom zaštitom neznalice.

„S pravom optužen i opšte poznat kao sistematski devastator crnogorskih svetinja, crkava, manastira i pokretnih kulturnih dobara i fundusa on se neistinito prikazuje i iskazuje zaštitnikom i spasiteljem svetih vrijednosti, a medu njima ćivota Sv. Vasilija Ostroškog upravo od državnih organa konzervatorsko-restauratorske struke“, smatra Mihailo.

Prema njegovim riječima Amfilohije optužuje i Zakon koji za njega ne važi, jer on „je zakon, vlast, vlada i znanje koje sebi pripisuje spasiteljstvo ćivota Sv. Vasilija i od samog zakona“.

Mitropolit CPC dodaje da mitropolit Amfilohije sve to radi „jer mu može biti“.

„Još ranije je sa mjerodavnih adresa u parlamentu i Vladi presuđeno da on i SPC u Crnoj Gori imaju posebnu pravnu sposobnost, što znači, da su iznad i izvan Zakona i države Crne Gore kao nadzakoniti i naddržavni faktor. Zato ne čudi što je za devastatorstvo svetinje Ostroga koje sobom povlači krivičnu težinu i odgovornost 6. maja zbog neizvršavanja rješenja od 23. marta samo prekršajno kažnjen sa 500 eura. Pošto ima svojevrsnu krivičnu nedodirljivost i imunitet od bilo kakvih zakonskih sankcija za svoj devastatorski rad protiv Crne Gore i svega što ima crnogorsku vrijednost i značenje, on s lakoćom i samouvjerenošću prelazi u napad kao svoju najbolju odbranu“, ocijenio je Mihailo.

Kako dalje naglašava umjesto da prizna pred cijelom crnogorskom javnošću očigledno devastatorstvo svetinja, poput Ostroga i brojnih drugih, jer gotovo da nema sakralnog dobra koje nije devastirao, „on sebe prikazuje nevinim, istovremeno krivicu sa sebe prebacujući na državu koja je, kako on ističe, opljačkala samu sebe“.

„Tako ispada da je devastator svega crnogorskog Crna Gora i njene nadležne adrese, a samo je on nevin i od njih optužen maltene za ono što su oni devastirali. Isuviše je proziran ovaj Amfilohijev metod zamjene teza kojim sebe kao rušitelja svega crnogorskog neistinito prikazuje pravednikom i braniocem Crne Gore od same Crne Gore i njenih nadležnih organa. Jer, ne može se vjerovati njegovoj odbrani Crne Gore koju on ne priznaje pošto je ona za njega privremeno prolazilo rješenje, a njene granice su, kako sam ističe, granice avnojevske fildžan države, a ne iBadenterove međunarodne arbitraže i verifikacije čime on negira međunarodno pravo i legitimni međunarodni poredak“, istakao je Mihailo.

On je mišljenja da vrhunac licemjerstva i dvostrukosti predstavlja onaj Amfilohijev javni istup kojim ističe, „Neka mi oproste ovi, koje ja sve poštujem, koji su na vlasti, što znači da on sam diferencira jedan dio nadležnih, one koje poštuje od onih drugih koje ne poštuje ali ih sve zajedno optužuje jer su tvorci nove, u stvari nezavisne, Crne Gore i novog društva, koje njemu sudbinski smeta.

„U optužbama oficijelne Crne Gore on ide i dalje do kraja, pa svoj antievropeizam pretvara u najteže optužbe riječima: „Uključuju se u Evropsku zajednicu, pa je i to malo, nego hoće da postanu šraf u mašineriji militarističkog NATO pakta“. Ranije je za njega NATO pakt bio Četvrti Rajh, a sada je to isto samo ublaženim, drugim vokabularom, „nasilje nad svijetom koje je započeo Napoleon a nastavio Hitler“ kako on poentira dodajući da je Crna Gora natovski šrafić u tom sistematskom nasilništvu. Tako je u Amfilohijevoj propagandi kojom on vodi specijalni rat protiv nje, Crna Gora upoređena i dovedena na Hitlera i hitlerizam. Tako joj i treba. Dala mu je ne samo hljeba već i moć da u njoj bude iznad nje na što on odgovara svojom akcijom protiv Crne Gore“, smatra mitropolit Mihailo.

Prema njegovim riječima mitropolit Amfilohije je prošao put od privilegovanog protivnika do povlašćenog neprijatelja Crne Gore.

„Crnoj Gori je za njen mir, stabilnost, bezbjednost, sigurniju budućnost, napredovanje i dalji uspješniji razvoj neophodno članstvo u NATO-alijansi. Zato ona uoči očekivane pozivnice za prijem u ovu asocijaciju mora da razriješi dilemu: ili je za Amfilohija i SPC ili za NATO savez. Očekujemo da predśednik države Filip Vujanović snagom svojeg državničkog autoriteta doprinese razrješenju ove dileme i crnogorskom opredjeljenju za NATO savez i ujedno snaženju vrijednosti istine i pravde na kojima mora počivati Crna Gora kao i svaka pravna država“, zaključio je mitropolit CPC Mihailo.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.