SPC obrće milione u vinarijama i hotelima – Amfilohije: Biznis u slavu Boga

Novac Srpske pravoslavne crkve, koja godišnje zaradi i do 140 miliona eura, vladike poput iskusnih biznismena ulažu u nove biznis projekte.

ds

Aśo kontroverzni biznismen

Zarada se ulaže u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju, turizam, što srpske vladike svrstava u red najvećih investitora, prenosi Blic.

Procjenjuje se da su episkopi posljednjih godina uložili nekoliko stotina miliona eura u objekte koji nemaju crkvenu namjenu.

Da Crkva pozitivno posluje objelodanio je jedino mitropolit Amfilohije, koji ne krije da novac vjernika ne drži na eparhijskom računu, već ulaganjem nastoji da ga oplodi.

Ova mitropolija posljednjih godina uložila je mnogo više novca u izgradnju turističkih objekata nego crnogorska država.

Amfilohije kaže da to nije grijeh.

„To što Crkva gradi stanove i vodi hotele je biznis mitropolije, u slavu Boga, a na dobro naroda“, kaže mitropolit.

Za razliku od Amfilohija, druge vladike ne žele da komentarišu svoje biznis poduhvate.

Procjenjuje se da bolje stojeća eparhija godišnje može da zaradi oko pet miliona eura, od čega je veći dio keš. Vladika odlučuje đe će završiti taj novac.

Vjerski analitičar Živica Tucić kaže da su po crkvenom zakonu eparhije te koje ubiraju prihode.

„Svaka eparhija mora četiri odsto svojih prihoda da izdvoji za crkveni aparat Patrijaršije. Glavni prihodi eparhija su od prodaje svijeća, ali posljednjih godina i od ekonomija koje razvijaju. Dio novca izdvaja se i za gradnju objekata koji nijesu u službi bogosluženja, a o tome bi odluke trebalo da donose eparhijski odbori koji treba da kontrolišu tokove novca. Međutim, u praksi to niko ne kontroliše“, kaže Tucić.

Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentnost Srbija“ kaže da kontrola tokova novca, uključujući i novac Crkve, mora da postoji.

„U suprotnom se otvara rizik za korupciju i sivu ekonomiju. To mogu da budu zloupotrebe samih ljudi koji rade u toj organizaciji i imaju ovlašćenja da upravljaju sredstvima kojima Crkva raspolaže“, kaže Nenadić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.