SPC nezakonito vlasnik crkava u Nikšiću

Vrhovnom državnom tužilaštvu, Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, predata je krivična prijava protiv nepoznatih službenih lica iz Uprave za nekretnine – Područne jedinice Nikšić.

37945_1588714194430_1959274_nBez pravnog osnova, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, ta lica su protivpravno upisala na Beogradsku patrijaršiju 2.795.615 m² livada, šuma i pašnjaka, manastir „Kosijerevo“, Sabornu crkvu u Nikšiću, 20 crkava i 1812 m² stambeno-poslovnog prostora enormne materijalne i kulturne vrijednosti. Upis je izvršen, s namjerom da se dio državne teritorije i naše svetinje uzakone u vlasništvu strane države. To krivično djelo nezakonitog upisa, koje su izvršila ova službena lica, u sebi sadrži bića više krivičnih djela – protivustavne djelatnosti, korupcije, izdaje domovine i zloupotrebe službenog položaja. Zahvaljujući tom nezakonitom upisu Beogradska patrijaršija se ponaša kao vlasnik ove imovine, iako ona nikada nije bila svojina cetinjske Mitropolije, a još manje cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve. Stoga su vjernici i sveštenici Crnogorske pravoslavne crkve lišeni mogućnosti da vrše vjerske obrede u pobrojanim manastirima, crkvama i na seoskim grobljima, pa zahtijevamo da tužilac u okviru svojih nadležnosti pokrene postupak, utvrdi koja su lica počinila navedeno krivično djelo i preduzme mjere da se crkvena imovina vrati u prvobitni vlasnički status – državno vlasništvo.

Potpredśednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.