Srpska pravoslavna crkva je tihi grobar Crne Gore

Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo pozvao je Vrhovno državno tužilaštvo da procesuira Srpsku pravoslavnu crkvu i zaustavi urušavanje Crne Gore i njenog identiteta.

Mitropolit CPC Mihailo

„Više puta do sada je, nažalost bezuspješno, javno ukazivano i nepobitno dokazano da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nezakonitim pośedovanjem crnogorske crkvene imovine urušava državu Crnu Goru i njen sveukupni identitet devastiranjem sakralnog i kulturnog nasljeđa. Degradiranje, preoblikovanje, nezakonitu rekonstrukciju i devastaciju crnogorskih svetinja svetosavska Srpska pravoslavna crkva izvodi lišena pravne registracije, legitimiteta, tj. aktivne pravne legitimacije kao pravno neregistrovani akter crkvenog i javnog života, jednom riječju, radeći na divlje“, kazao je Mihailo u izjavi dostavljenoj CdM-u.

Kako je naglasio, za rušilačku misiju SPC nikada nije sudski procesuirana i sankcionisana.

„Već naprotiv, postala je neprikosnoveni uživalac nepripadajućih joj privilegija. Nekažnjena, ona je kao država u državi stavljena izvan i iznad zakona i države osilila, pa i dalje sve intenzivnije vrši svoju misiju tihog grobara Crne Gore i svega što ima crnogorsko obilježje i značenje“, istakao je mitropolit Mihailo.

Sve to, naglašava, potvrđuje njena najnovija devastatorska kampanja na kompleksu ostroške svetinje.

„Radeći bez takozvanih konzervatorskih uslova, u stvari, bez dozvole nadležne državne Uprave za zaštitu kulturnih dobara i uprkos izvršenim inspekcijama i zabranama nadležnih inspekcijskih organa, SPC je temeljito preoblikovala, narušila i naružila eksterijer Gornjeg manastira u Ostrogu pretvarajući ovo svetilište u vašarište za zabavu i razonodu praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja. Nastavi li se i dalje ovako, ne sprječavana ni od koga, SPC će dovršiti svoj zadatak urušavanja crnogorske države i njenog sveukupnog identiteta“, ocijenio je mitropolit Mihailo.

Prema njegovim riječima, u tome joj pomaže i dio državne administracije.

„Koji ne poštuje aktivnosti pojedinih državnih organa da zaustave divlju gradnju, vandalizam i varvarstvo savremenih Huna pod mantijama svetosavske SPC, koja do sada nije promašila ništa što je crnogorsko i u Crnoj Gori sveto. Sa bogatim ratnim iskustvom i učešćem u genocidu u ratovima pri i po raspadu Jugoslavije, SPC je svojim ustrojstvom eparhija deteritorijalizovala Crnu Goru, stvaljajući njene djelove pod svoje eparhijske uprave van crnogorskog državnog prostora i ujedno raspolažući i manipulišući sa našom državom kao sa dijelom svoje teritorije. I ptice na grani znaju da je SPC uključena u rusko-srpski scenario i režiju amputacije crnogorske državne teritorije u reonu Sutorine, kao i daje pokušala da direktno utiče na koalicionu kombinatoriku pri lokalnim izborima u Herceg-Novom“, rekao je mitropolit Mihailo.

On je dodao da VDT, specijalni tužilac i tužilački organi još ništa ne preduzimaju na zaštiti države Crne Gore, CPC i Crnogoraca, odnosno sveukupnog crnogorskog identiteta, a istovremeno i na procesuiranju radnji protiv SPC koje su legitimno i argumentovano

„VDT i tužilačke instance moramo podśetiti da ovaj poziv, kao i naša i druga brojna reagovanja ovim povodom, ne smiju ostati glas vapijućeg u pustinji. Takođe moraju znati da zaštita najviših državnih, nacionalnih, kulturnih i duhovnih svetinja, dobara i vrijednosti mora imati prioritet, normalno u skladu sa zakonom i pravnom državom, nad pojedinim kriminogenim radnjama i izvršiocima, jer su ovđe u pitanju kriminalno-zločinačke radnje i djela, u stvari nedjela, bez presedana“, kazao je mitropolit CPC-a.

Uz sve to, dodaje on, potrebna je brza i hitna intervencija tužilaštva, sudstva i nadležnih državnih organa na cijeloj državnoj teritoriji Crne Gore.

„U suprotnom, neželjeni i tragični epilog je izvjestan. Konačno je vrijeme da se sa riječi prijeđe na djela i enregično zaštiti Crna Gora i njen interes koji je i mora biti iznad svih ostalih interesa u njoj. CPC će se na ovu temu obratiti direktno VDT-u dostavljajući mu raspoložive dokaze, a među njima kao temeljni i elaborat Vlade Crne Gore iz 2005. godine, objavljen u posebnoj knjizi u kojoj su ekspertski opisani primjeri i slučajevi masovnih devastacija crkava i manastira po Crnoj Gori. Na potezu su VDT i nadležni da zaustave dalju eroziju Crne Gore i zaštite sveukupnost njenog neprikosnovenog identiteta“, zaključio je mitropolit.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.