Uprava za zaštitu kulturnih dobara: SPC narušava Ostrog

Radove koje Srpska pravoslavna crkva izvodi na manastiru Ostrog, ne poštujući Zakon o zaštiti kulturnih dobara i konzervatorski pristup, narušavaju izvorni izgled kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Nelegalne intervencije narušavaju izvorni izgled Gornjeg manastira Ostrog

Mitropolija, osim radova na obezbjeđenju kosina, stijenskog masiva i klizišta, i izrade potpornih zidova i jačanja temelja, koje joj je inspektor za zaštitu kulturnih dobara i baštine odobrio, radila je i završno popločavanje kamenim pločama platoa ispred Gornjeg manastira, kao i na pomoćnom objektu sa otvorenom terasom sa desne strane porte manastira.

Rađena je i adaptacija i sanacija pomoćnih prostorija, oblaganje površine grubo tesanim kamenom, ali i fasaderski radovi na Gornjem manastiru.

„Mitropolija crnogorsko-primorska nije se obraćala Upravi za zaštitu kulturnih dobara za izdavanje konzervatorskih uslova za izradu projekta rekonstrukcije i adaptacije manastira Ostrog, što je prema Zakonu, kao držalac kulturnog dobra, bila u obavezi da učini“, tvrde u Upravi.

Dodaju i da upravo konzervatorski uslovi sadrže mjere kojima se obezbjeđuje očuvanje autentičnosti i integriteta kulturnog dobra. U toj službi kažu i da ih je tužilaštvo kontaktiralo nakon prijava koje su podnijeli zbog radova na kompleksu manastira Ostrog.

Komentarišući ocjene javnosti da eksterijersko uređenje manastirskog kompleksa izgleda prijemčivo nakon oblaganja tesanim kamenom, iz Uprave su saopštili da ne razmišljaju u tim kategorijama, već da li intervencija devalvira autentičan izgled i integritet kulturnog dobra.

„Evidentno je da nove, nelegalne, intervencije narušavaju izvorni izgled Gornjeg manastira Ostrog i njegove okoline. Suština zaštite kulturnih dobara je njihovo očuvanje i prenošenje budućim generacijama u autentičnom obliku“, poručuju iz Uprave.

„Samim tim, moraju se poštovati stare tehnike gradnje, materijali, zanati. Radove koje MPC izvodi na manastiru Ostrog, ne poštujući Zakon o zaštiti kulturnih dobara, konzervatorski pristup, dakle odstupajući od njega oblicima, gabaritima, materijalizacijom, narušava izvoran izgled kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline“, tvrde u Upravi.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.