KUD Krsto Zrnov Popović: Nema dokaza da je Krsto zločinac!

Na izjavu potpredśednika SUBNOR-a Ljuba Sekulića je reagovalo Kulturno umjetničko društvo „Krsto Zrnov Popović“ iz Nikšića, naglašavajući da začuđuje i vrijeđa mnoge Crnogorce to što je Sekulić Krsta Popovića stavio u isti koš sa četnicima i drugim nacionalistima.

„Svi članovi našeg udruženja su iskreni antifašisti! Isto tako, naši preci su dali veliki doprinos u borbi „Za pravo čast i slobodu Crne Gore“ u komitskom Zelenaškom pokretu 1919. godine. A tu borbu je predvodio brigadir crnogorske vojske Krsto Zrnov Popović, jedan od najvećih sinova Crne Gore, kojeg Vi nazivate „ratnim zločincem“!? Imate li dokaza za to, druže Sekuliću?“, pitali su u KUD-u.

Oni su kazali da se u Odluci Zemaljske komisije na Cetinju od 13. decembra 1945. godine, kojom se Krsto Popović proglašava „zločincem“, ne navodi ni jedan dokaz niti bilo kakav drugi argument kojim se potkrepljuje takav izrečeni sud.

„Stoga, savremenoj pravnoj nauci i crnogorskim građanima takva odluka Zemaljske komisije ima prije svega ideološki kakakter, jer nije zasnovana na pravu i činjenicama. Odnosno, donesena je pod svjetonazorom tadašnje vlasti i s namjerom da „pravno“ osnaži već izrečeni sud najvećim tadašnjih komunističkih zvaničnika u Crnoj Gori – da je Krsto Zrnov „izdajnik“ i „zločinac“, a ne patriota i rodoljub, koji je i sebe i sve svoje žrtvovao za interese države Crne Gore. Pitamo Vas, druže Sekuliću, da je Krsto Zrnov, kojim slučajem, prihvatio poziv i prešao u partizane 1944. godine, da li bi bio „ratni zločinac“?“, pitali su u KUD-u.

Oni su saglasni sa Sekulićem da su borci zatajili i zakazali.

„Zatajili su još davno kad nijesu osudili velikosrpsku agresorsku politiku Slobodana Miloševića, koja je dovela do raspada bivše SFRJ, kao i brojne zločine tim povodom počinjene. Nijeste reagovali ni na brojne stavove i konkretne radnje SANU, CANU i SPC, kada su raspirivali nacionalnu mržnju i svesrdno potpomagale Miloševićev projekat rastakanja bivše Jugoslavije! Zašto? Sada ste se naglo probudili iz dugogodišnjeg sna-da spašavate Crnu Goru od Krsta Popovića i njegovih sljedbenika, koji iskreno vole svoju državu i poštuju one koji su se nesebično žrtvovali i dali svoje živote za Crnu Goru! A takvih nije bilo samo u redovima partizanskog pokreta! Crnu Goru su voljeli, branili je i za njenu državnost i slobodu se žrtvovali i neki koji nijesu pripadali NOP-u, kao i mnoge ranije generacije“, ističu u KUD-u.

Oni su naglasili da začuđuje i vrijeđa mnoge Crnogorce to što je Sekulić Krsta Popovića stavio u isti koš sa četnicima i drugim nacionalistima, „koji su i tada i danas bili ne samo protiv antifašista (partizana), već i protiv države Crne Gore“.

„Izjednačavate, dakle, povampirene četničke fešte iz Berana nakon izbora, kad su uzvikivali „Ovo je Srbija“ i organizovano skandiranje „Ovo je Albanija“ iz Ulcinja, sa jednim prvorazrednim kulturnim događajem u Nikšiću?! Podsjećamo Vas da je taj događaj u Nikšiću organizovala Matica crnogorska, Kud „Krsto Zrnov Popović“ i Centar za kulturu Opštine Nikšić. Da li su, po Vašem mišljenju, sve nabrojane institucije i organizacije „izdajnici“ Crne Gore, koje treba javno, medijski, prozivati i šikanirati!? Za razliku od mnogih Vaših saboraca, mi osim njegovanja antifašizma, još više volimo i zalažemo se za iterese naše jedine domovine – Crne Gore! I ne spavamo, već sve što radimo – radimo u cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Crnogoraca i svih građana Crne Gore“, kazali su u KUD-u

Kako su naglasili, Kud „Krsto Zrnov Popović“, prije svega, ima za cilj afirmaciju kulturnih, istorijskih i duhovnih vrijednosti Crne Gore, oko njega se okuplja omladina postaknuta patriotskom ulogom Krsta Zrnova Popovića.

„U kratkom vremenu ostvarili smo veoma dobru saradnju sa crnogorskim ministarstvima, opštinama i crnogorskom dijasporom; učetvovali smo na mnogim skupovima naših iseljenika po cijeloj Evropi i odradili više projekata iz oblasti kulture i socijalno društvenog rada. Nastavićemo sa predanim radom i ne bojte se od nas, druže Sekuliću! Mi možemo samo da iz srca i duše kličemo Crnoj Gori i njenoj slobodi, zalažući se za građansku i evropsku Crnu Goru“, poručili su u KUD-u.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.