Amfilohijeva izdavačka kuća zarađuje „na kvarno“!

BEOGRAD – Kako da zarade prijevarom na račun milosrđa, nedavno su se dośetili i u „Svetigori“!

„Svetigora“, prodaje, časopis-slikovnica, prihod, deca invalidi, manastir Sveta Izdavačka kuća Mitropolije crnogorsko-primorske „Svetigora“ širom Srbije prodaje „časopis za najmlađe“, u stvari slikovnicu „Kolo“ – „Šta je jedan“ po cijeni od 150 dinara. Šest stranica, na svakoj po crtež i jedna rečenica, a na zadnjoj korici napomena: „Delom prihoda od prodaje časopisa ‘Kolo’ pomažete decu invalide smeštene u manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina“.

Starija sestra manastira, mati Gligerija izjavila je za Kurir da se niko iz Eparhije crnogorsko-primorske nije obratio manastiru u vezi s tim, tako da nikakav ugovor o doniranju nije ni potpisan. Da ironija bude veća, duže od godinu dana u tom manastiru ne borave đeca sa smetnjama u razvoju.

– Nedavno su nam došli vjernici s tom knjižicom. Igumanija i ja bile smo zgranute. Nemamo ni predstavu o tome koliki je to „dio od prihoda“ – objašnjava mati Gligerija.

Ipak, na račun manastira nedavno je leglo 10.400 dinara iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Kada sam uzela izvod iz banke, bila sam zbunjena jer nas niko nije obavijestio o tom novcu – priča mati Gligerija. – Đece ovđe više nema, sada su tu samo 92 žene invalida, jer više ne možemo da primimo.

U pokušaju da stupi u kontakt s nekim iz Izdavačke kuće „Svetigora“, Kurir je naišao na zid ćutanja.

– Jedini ko ima ovlašćenja da govori s novinarima je direktor, protojerej Radomir Nikčević, a on je trenutno na putu. Vraća se krajem mjeseca, pa pokušajte tada da ga dobijete – rekao je novinarima Kurira muškarac s druge strane žice i naglasio da on samo radi na prodaji izdanja, tako da ne može da daje izjave.

Prijevara „u rukavicama“

– Po zakonu, „Svetigora“ je morala da sklopi ugovor sa igumanijom manastira na osnovu kojeg bi uplaćivala donacije. Ako ugovora nema, reč je o čistoj prijevari „u rukavicama“, a uplaćeni novac je samo pokriće u slučaju da se to otkrije – izjavio je za Kurir pravnik Zoran Janković.

Šest strana za 150 dinara

Mnogi koji su kupili časopis i za njega dali 150 dinara bili su razočarani.
– Dao sam taj novac jer sam prvjenstveno želeo da pomognem toj đeci iz manastira. U suprotnom nikad ne bih dao 150 dinara za šest stranica na kojima ima svega tridesetak rečenica – rekao je sagovornik Kurira.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.