Rusija ima armiju internet botova

Ruski bloger svjedoči da je bio član „onlajn vojske“ Kremlja koja komentariše sve tekstove na internetu vezane za politiku Rusije.

Foto: Thinkstock“Fabrike trolova”, kako ih je nazvao, rade u 12-časovnim smjenama i pišu komentare, blogove i tekstove kojima pokušavaju da poprave ugled vlasti.

Bloger iz Sankt Peterburga Marat Burkhard kaže da je radio u državnoj koja posluje u modernoj zgradi na četiri sprata i zajedno sa stotinama drugih „botova“, čija plata prelazi 600 eura mjesečno.

Oni svakog dana pišu 135 komentara po strogim pravilima, koja je bloger uporedio sa onim u Ministarstvu istine u Orvelovoj “1984”.

Struktura je jednostavna: na vijestima na internetu jedan igra uloge “zlikovaca” koji kritikuju vlasti, dok dva pišu pozitivne komentare o Kremlju, tvrdi Burkhard.

“Na taj način taj mali tim preusmjerava celo društvo, pośećujući svaki forum. Sami pišemo komentare i sami odgovaramo na njih”, rekao je Burhard za Radio Slobodna Evropa.

Najsmješniji zadatak koji je dobio bio je vezan za žvakaću gumu koju je Barak Obama ispljunuo u Indiji.

“Rečeno mi je da napišem 135 komentara o tome i to šta god poželim, uz mnogo psovki. Naređeno mi je da zaključak svakog komentara bude da Obama ne zna ništa o kulturi. Deluje smiješno što su se uhvatili za takvu sitnicu. S druge strane, uopšte nije smešno. Toliko je apsurdno, da prelazi sve granice ukusa”, ispričao je Burhard.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.