Uskršnja poslanica mitopolita Mihaila 2015.

Po Milosti Božjoj, Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski † Mihailo

Blagorodnom narodu crnogorskom i hristoljubivoj pastvi,
Arhijerejski Blagoslov i Sveti pozdrav:Mitropolit CPC Mihailo
Hristos Vaskrese!
Vaistinu Vaskrese!

Dragi Crnogorci i Crnogorke,

Danas u neđelju 12. aprila 2015. godine slavimo Vaskrs, najveći hrišćanski praznik. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hristosa je temelj Hrišćanstva. (“A ako Hristos nije vaskrsao, onda je prazna propovijed naša, prazna je i vjera naša”, 1. Kor. 15, 14). Na istini da je Hristos vaskrsao zasniva se nada hrišćana u sopstveno vaskrsenje, “jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživjeti” (1. Kor. 15, 22). Vaskrs je praznik nad praznicima, pošto se na taj veličanstveni dan ispunilo i očekivanje i želja svih pravednika i proroka od Adama do Sv. Jovana Krstitelja. Poslije trodnevnog boravka tijelom u grobu, Hristos je vaskrsnuo – ustao iz mrtvih.

To je pouzdan oslonac hrišćanske vjere da stvarno bude vjerovanje onoga čemu se nadamo (Jev. 11, 1). Vaskrsli Hristos svojim učenicima otkriva stvarnost vaskrsenja. Daje nevjernom Tomi koji sumnja u Njegovo Vaskrsenje da mu sopstvenim rukama dodirne Vaskrslo tijelo i da se uvjeri u Vaskrsenje. Uvjerio se i reče: “Gospod moj i Bog moj” (Jn. 20, 28). Vaskrsenje Njegovo je u nama da ćemo i mi vaskrsnuti, samo ako smo sa Hristom i vjerom u njegovo Vaskrsenje, kako nam poručuje i Sv. Jevanđelje: “Blago onima koji ne viđeše a povjerovaše” (Jn 20, 20).

Hristovo Vaskrsenje je smisao tvrdnje Simvola vjere. ”I koji je vaskrsao Treći dan po Pismu”, što znači, u saglasnosti sa onim poznavanjem života, sa onim shvatanjem svijeta i čovjeka, duše i tijela, života i smrti koje nam je Bogootkriveno u Svetom pismu. U toj tvrdnji sadržana je sva nada, sva ljubav i sva vjera hrišćanstva.

Crnogorci i Crnogorke,

Neka kroz hrišćansku radost sveopšteg vaskrsenja vaskrsne vaša samosvijest o sebi, svojem hrišćanskom i crnogorskom nacionalnom biću i duhu. Neka vam tuđe ne bude milije od svojeg. Da naše svetinje i sveto crkveno blago ne bude bogatstvo druge crkve i zemlje. Da amaneti vaših predaka ostanu i vaši “kako vas ne bi skuplje koštalo rušenje svetinja koje su ostavili” preci nego njihovo popravljanje od devastacija koje su nad njima počinili rušitelji i devastatori. Obnovite svijest da se u našoj zemlji ne mogu graditi svetinje ili bilo što bez dozvola, a pogotovo da se to radi zloupotrebom u ime Hristovo. Vaskrsnite duhom da ne bi umrli svojim i nacionalnim tijelom. Vaskrsnite duhom kako vam više ne bi na umu bile kao prve misli o najvećoj popularnosti i duhovnom prestižu onog koji vas negira, omalovažava, denacionalizuje, urušava i vaše svetinje i odnosi vaše blago iz hramova i svete crnogorske zemlje, koje su vam preci zavještali, a potomci je iščekuju kao svoje sveto dobro. Duhovnim vaskrsenjem otklonite od sebe svoju nacionalnu i ljudsku smrt koju vam donose kao danajski dar oni koji vas potiru čineći to pod vašim crnogorskim nacionalnim imenom. Vaskrsenjem u duhu u kojemu i jeste duhovna obnova oslobodite se okova mitova, iluzija i obmana, praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja kojim su vaši vjekovi i vječnost pretvoreni u ništa. Vaskrsnite duhom da u njemu više ne nađe mjesto pseudosvijest kako su rušitelji i devastatori svega crnogorskoga, hrišćanskog i ljudskog izvan i iznad zakona jer imaju, a u stvari nemaju, posebnu pravnu sposobnost. Odbacite vaskrsenjem svojim da su takvi i jedino oni registrovani kod Boga. Nebo i zemlja takve ne prihvataju i neće. Potvrdite i Vi to vaskrsenjem svojim.

Ne prihvatajte stvarnost da sveštenici SPC u Crnoj Gori služe u hramovima CPC, a vjernici CPC mole se na livadama kao nekad u vrijeme Hrista. Crnogorci, ne vjerujte srpskim popovima da se u hramovima CPC mole Bogu, mole se da nestane države Crne Gore i Crnogorske pravoslavne crkve.

Odbacite ropstvo stvarima i sveopštu jagmu za materijalnim jer je duh pretežniji, ali i konstrukcije o anacionalnoj pravoslavnoj crkvi suprotstavljene sveopštoj istoriji hrišćanstva.

Vaskrsnite duhom crnogorskim kako nikada više ne bi robovali tuđoj jednonacionalnoj neistini umjesto svoje, i sveopšte i svete istine. Budite to što jeste, a ne ono što nijeste. Vaskrsnite duhom svojim do onoga što se zove slobodni čovjek. Praznik Vaskrsenja Hristova svima vama i našim Crnogorcima u dijaspori neka donese sreću, radost i vaskrsenje države Crne Gore i Crnogorske crkve.

Hristos Vaskrese!
Vaistinu Vaskrese!

Arhiepiskop cetinjski i
Mitropolit Crnogorski
† Mihailo

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.