Filipović: Inicijativa za „povratak“ Sutorine štetna za Bosnu i Hercegovinu

„Svako nastojanje da se pronađe pravni osnov zahtjeva za promjenu sadašnjeg stanja Sutorine je jalovo i znači samo izazivanje problema i teškoća, prvjenstveno za našu zemlju. Posebno je to jasno s obzirom na stav međunarodne zajednice koja ne želi nikakve promjene granica na Balkanu. Sa tog gledišta ova inicijativa je avanturizam i proizvodnja problema onđe đe ih nema i đe mogu samo štetiti našoj zemlji“, kazao je za Pobjedu prof. dr Muhamed Filipović, član Akademije nauka BiH i predśednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Filipović ističe da niko u bosanskoj javnosti sve do prije mjesec ili dva dana nije mislio da bi pitanje granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a posebno pitanje Sutorine, moglo postati sporno u odnosima između dvije zemlje.

„Sutorina je kao bosanska teritorija pominjana u radovima nekih marginalnih ljudi, nepoznatih u nauci i nebitnih u političkim i pogotovo međunarodnim pravnim pitanjima. Mislili smo da će to pitanje biti riješeno onako kako su pregovori tekli i sporazum bio na vidiku. Aktualiziranje tog pitanja je došlo od grupe ljudi, koja je, osim što se pokazala nedovoljno kompetentnom za ozbiljan razgovor o međunarodno-pravnom aspektu problema Sutorine, pokazala samo preveliku dozu emocija, ali i da ima određenog uticaja na neke političke krugove u Bosni i Hercegovini, koji žele da pokažu nezadovoljnom narodu kako vode brigu o njegovim interesima i to do te mjere da je mogla iznuditi pomenutu raspravu i odgoditi već pripremljeno potpisivanje sporazuma o razgraničenju između naše dvije zemlje“, kazao je Filipović.

On potvrđuje da je sa američke strane došlo veoma jasno upozorenje da je inicijativa za mijenjanje granica na ovom prostoru avanturizam.

„Ne treba se zanositi što su inicijativu podržali i neki srpski elementi (Karadžić je i ranije pokušavao da nešto u tom kontekstu ušićari). Njihov animozitet prema „izdajničkoj“ Crnoj Gori se još nije smirio i ne mogu da prihvate činjenicu da više neće moći biti vojnih i političkih avantura a la Ćosić i Karadžić. Nikako ne bi smjeli da se upuštamo u avanturu kakva je bila ona sa tužbom za genocid, koja nije bila ni zamišljena ni vođena kako treba, pa je zauvijek izgubljena mogućnost da se ono što se zaista desilo, a to je genocid nad nama, izgubi u magli opštih izjava bez ikakve realne pravne posljedice za odnose u našoj zemlji, osim uobičajenog suđenja za ratne zločine koje vrše sudovi sukladno broju i težini individualnih zločinačkih akata“, jasan je Filipović.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.