Sprska pravoslavna crkva ulaže milione u biznis

Potpredśednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve, Stevo Vučinić optužio je srpsku Mitropoliju crnogorsko-primorsku da sredstvima od prodaje paštrovskog zemljišta i prihodima iz Ostroga gradi hotele i kupuje nekretnine u Srbiji i Republici Srpskoj.

37945_1588714194430_1959274_nMitropolija crnogorsko-primorska planirala je da za 2015. godinu prihoduje 770.000 eura, što je za 100.000 eura manje od njihovog prošlogodišnjeg budžeta. Stevo Vučinić je kazao da su informacije prema kojima je budžet Mitropolije crnogorsko-primorske skromnih 770.000 eura ruganje razumu.

„Ukupni prihodi cetinjske filijale su više desetina puta veći. Ta filijala sredstvima koja ukriva, a stiče prodajom paštrovskog zemljišta i prihodima iz Ostroga, gradi hotelski kompleks u Buljarici i hotele na Crnogorskom primorju, ulaže u nekretnine u Banjaluci, Palama, Novom Sadu i Beogradu, finansira podrivanje ustavnog poretka, izdržava bogosloviju na Cetinju i hiljade crkvenih i civilnih lica koja je opslužuju, a bogme i Beogradsku patrijaršiju“, kazao je Vučinić za Blic Crna Gora.

Mitropolit Amfilohije pojasnio je da se u kasu Mitropolije sliva 13 odsto prihoda svih crkvenih jedinica, kojih ima oko 90.

„Mitropolija ima dvije narodne kuhinje, a ove godine je za dobrotvorne svrhe već izdvojeno 70.000 eura. U Crnoj Gori je obnovljeno i sagrađeno 670 hramova. To nije samo od sredstava Mitropolije, već i od priloga, ali sva ta sredstva do posljednjeg dinara idu i za unutrašnje potrebe, humanitarnu pomoć, stipendije studentima“, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je manastir Ostrog 2014. godine od priloga prihodovao 2,6 miliona eura.

„Samo za pomoć sirotinji, izbjeglicama, u čovjekoljublje iz Ostroga je otišlo 200.000 eura. U isto vrijeme manastir Ostrog hrani stotine Danilovgrađana i Nikšićana koji pomažu i služe u tom manastiru, a istovremeno možemo da pokrivamo elementarne troškove izgradnje hramova“, kazao je Amfilohije.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.