Nema potrebe za „odbranom“ ćirilice u Crnoj Gori

Poslanici crnogorskog parlamenta Neven Gošović, Aleksandar Damjanović, Radovan Asanović i Novica Stanić predložili su zakon o zaštiti ćiriličnog pisma, navodeći da bi ćirilica mogla da nestane.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić u izjavi za Antenu M rekao je da nema razloga da Crna Gora napušta ćirilicu, kao jedno od svoja dva ravnopravna pisma, što je zagarantovano i Ustavom.

Čirilica je, ističe zasvjedočena vjekovima u Crnoj Gori – u prilog tome ide najznačajniji ćirilični spomenik, Miroslavljevo jevanđelje.

Dr Čirgiću, međutim nije jasna inicijativa kojom se traži „zaštita“ ćirilćnog pisma. „Ćirilica se uči u crnogorskim osnovnim školama kao prvo pismo, ćirilica je ravnopravno zastupljena u crnogorskim udžbenicima i nije mi poznato da je do sada u Crnoj Gori bilo ikakvih zabrana za upotrebu ćirilice i kad bih bilo ja bih bio protiv“, rekao je on.

On nije saglasan sa tvrdnjama da ćirilica nestaje sa ovog prostora.

“Nijesam prorok da znam hoće li ćirilica jednog dana nestati iz upotrebe, to zakon ne može regulisati, to regulišu društevno istrorijske okolnosti, ali u svakom slučaju bez obzira na to što nijesam prorok, jasno je da u dogledno vrijeme ćiriica u Crnoj Gori neće i ne može biti ugrožena. Istina je da latinica kao svjetsko pismo nosi određenu prevlast u odnosu na ćirilicu, ne samo kod nas no svuđe, zna se iz kojih razloga, ne vidim nikakve nacionalne ili ideološke razloge”, rekao je on.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.