Mitropolit Mihailo: Crnogorski narod povjeren je CPC

Izjava potpredśednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića da se njegova stranka zalaže za pravoslavnu crkvu koja nije ni srpska ni crnogorska je najobičnije sijanje vode kroz rešeto. A istovremeno i s ruke najvišoj državnoj adresi koja činjenice tumači po mjeri interesa Beogradske patrijaršije, istakao je Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo.

Mitropolit Mihailo Crnogorska pravoslavna crkva

„Takva izjava daleko je od Hrista, krsta i jevanđelja. Crkva je institucija božanskog porijekla, van vremena, ali participira u ovom vremenu, lađa spasenja svih naroda i ljudi“, smatar mitropolit CPC.

Prema njegovim riječima zato su svi narodi povjereni svojim crkvama radi spasenja, srpski Srpskoj, grčki Grčkoj pa tako i crnogorski Crnogorskoj crkvi.

„Ovakvim izjavama u kojima se državne adrese zalažu za crkvu koja nema nacionalni karakter nama se to pravo negira. Kao nasljednik trona Svetoga Petra Cetinjskoga obavezan sam da javno iskažem sumnju da se crnogorsko crkveno pitanje može riješiti partijskim dokumentima, umjesto djelatnim aktima pravosudnih organa i instrumentima države“, smatra on.

Kako je dodao a država umjesto da se trudi da pravedno riješi to pitanje, svakim svojim aktom, i sudova i vlasti, naš ionako težak položaj još više otežava.

„Nije korektno da se Crnogorcima negira pravo da se u svojoj zemlji ośećaju kao svoji na svome i da duhovnost praktikuju u svojoj, po duhu i biću, Crnogorskoj crkvi. Naš ośećaj da smo zakinuti u nacionalnom i vjerskom iskazu će problematizirati crnogorsko crkveno pitanje koje se nemože rješavati promjenom imena cetinjske filijale Beogradske patrijršije u Pravoslavna crkva, i formalnim proglašenjem autokefalnosti. Jer je Beogradska patrijaršija po duhu srpska, takva je bila i biće“, smatra mitropolit Mihailo, i dodao uvijek u službi državnih i nacionalnih interesa Srba i Srbije.

On tvrdi da je osnovni cilj njene politike je da cijeli jedan narod i država nestanu.

„Zato nasrće na crnogorsku crkvu i kulturnu baštinu, na koncu i državu. Neka niko ne umišlja da se taj njen karakter može izmijeniti odlukama partijskih organa“, rekao je mitropolit CPC.

Mitropolit Mihailo je ocijenio da beogradski popovi, neometani od države, podstiču vjersko i nacionalno suparništvo i takav njihov rad je prijetnja miru i ljubavi među nacijama i vjerama u zemlji.

„Takvu djelatnost oni nazivaju vjerskom službom, a svaki pokušaj da se stane na kraj tom obliku protivustavne djelatnosti oglašavaju aktom uperenim protiv slobode vjeroispovijesti. Mi nemamo moći da se odupremo državnoj administraciji koja podržava takvu njihovu politiku, a istovremeno se upregla protiv nas, sem argumenata i pravde koja je na našoj strani“, rekao je on.

„Pozivam vas da umjesto deklarativnih izjava, podstičete vlast koju vi oličavate da poništi Aleksandrov akt o ujednijenju crkava iz 1920. godine, aktom skupštine crkvenu imovinu vrati u prvobitni vlasnički status – bratstvima, selima i državi, i omogući crnogorskom svještenstvu da služi u svim crkvama i manastirima do konačnog rješenja crkvenog pitanja“, zaključio je mitropolit Mihailo.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.