Ruski diktator kreće na Crnu Goru!

Jedna od zemalja koje bi Rusija mogla pokušati da destabilizuje nakon Ukrajine je i Crna Gora, ocijenili su juče visoki američki zvaničnici.

JOŠ JEDAN KRVOŽEDNI RUSKI DOKTATOR – NOVI STALJIN, NAJVEĆA NESREĆA ZA RUSIJU I SVIJET

Dok je državni sekretar Džon Keri u američkom Senatu izjavio da se čitav niz evropskih zemalja, među kojima je i Crna Gora, nalaze na „liniji vatre“ kada je riječ o odnosima Vašingtona i Moskve, podsekretar za odbranu Kristin Vormut je bila eksplicitnija na saslušanju pred Odborom za oružane snage Kongresa.

Na pitanje jednog od kongresmena šta će Rusija uraditi sljedeće i u kojem bi pravcu mogla ići strategija “malih zelenih ljudi”, Vormut je kazala da “imamo dva primarna područja za zabrinutost”.

„Prije svega mogla bi krenuti na zemlje koje nijesu članice NATO, kao što je na primjer Crna Gora, neke od manjih zemalja, i pokušati da stvori nestabilnost, da pokuša da iskoristi neke od informacionih operacija i tehnika koje smo viđeli da su koristili u Ukrajini“, kazala je američka zvaničninica na saslušanju „kakav je odgovor Ministarstva odbrane SAD na trenutne bezbjednosne izazove u Evropi“.

Kao drugo područje zabrinutosti, Vormut je navela da bi Rusija na sličan način mogla da pokuša da destabilizuje NATO zemlje, navodeći kao primjer baltičke zemlje u kojima živi značajna ruska populacija.

Istakla je da su vrlo jasno privrženi obavezama iz člana 5 Śevernoatlantskog ugovora “i sa članicama NATO i partnerskim zemljama kako bi im pomogli da se odupru destabilizirajućim aktivnostima“.

Isti kongresmen je pitao da li su to spekulacije ili ima aktivnih koraka Rusije u slučajevima zemalja koje je navela.

„Iz onoga što sam ja viđela, nema značajnih aktivnih koraka, nijesam viđela iz obavještajnih podataka tako nešto“, rekla je Vormut i zatražila da to komentariše glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, general Filip Bridlav.

On nije direktno pomenuo Crnu Goru već je rekao da prvo treba viđeti šta će biti sa Ukrajinom, „jer Putin nije ispunio svoje ciljeve“ tamo, a onda pomenuo Moldaviju kao mogući sljedeći korak Moskve.

„Treba prvo da gledamo đe će snažna informaciona kampanja da se pojača, a to se trenutno dešava u Moldaviji i drugim mjestima“, rekao je on.

Vormut nije odgovorila na pitanje da li bi naoružavanje Ukrajine i nametanje Rusiji „velikih troškova“ pomoglo da se ona odvrati od budućih sličnih koraka u Moldaviji, Crnoj Gori i drugim mjestima.

Ona je samo rekla da SAD i dalje razmatraju dostavljanje oružja Ukrajini.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.