Iseljenici: Da se riješi položaj CPC i DANU

Šesnaest udruženja i saveza iseljenika Crne Gore iz cijelog svijeta uputili su apel i protest državnim organima povodom problema sa kojima se trenutno suočavaju dvije institucije – CPC i DANU.

“Iseljenici i Dijaspora Crne Gore u cijelom svijetu, kao i veći dio građana Crne Gore, zabrinuti su i sa nevjericom gledaju kako zakonodavna i izvršna vlast Crne Gore, kojoj smo nesebično dali svoje glasove, ravnodušno i bez ośećaja odgovornosti se ponaša prema dvijema najvažnijim institucijama Crne Gore: Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Dukljanskoj akademiji nauka i umjetnosti, koji su nosioci i pokretači identiteta države Crne Gore, njenog istorijskog, kulturnog i svakog drugog trajanja, po čemu je Crna Gora prepoznata u svijetu”, kazali su iseljenici.

Kako su naglasili, CPC je bez ikakve brige i zaštite države prepuštena svakoj nemilici, što je rijedak i jedinstven slučaj u civilizovanom svijetu.

“Strašno je i bolno gledati u kojim uslovima, pod vedrim nebom, vrše svoju službu i tako čuvaju duhovne, istorijske i kulturne tekovine Crne Gore. Zaista je to ponižavajuće za sve građane matice, iseljeništva i dijaspore koji Crnu Goru doživljavaju svojom domovinom”, naglasili su iseljenici.

Potpuno je, dodaju oni, ista situacija i sa DANU.

“Ovđe su još veće nedoumice i zabrinutost. Donešen je Zakon o spajanju DANU i CANU u jednu instituciju. Neshvatljivo je i neprimjereno da državni organi ne sprovode vlastiti Zakon kojim se pravno uređuje određen subjekat. Iseljeništvo i Dijaspora su s pravom zabrinuti. Pitamo se – ko, zašto i s kojim ciljem donosi zakone koje neće ili ne mogu sprovoditi? Kuda to ide Crna Gora? Do kada će postojati društveno štetna i opasna tolerancija prema onima koji negiraju postajanje Crne Gore? Kome se to udovoljava i zbog kojih interesa? Kada smo se 2006. godine okupili na Referendum sa svih merdijana nijesmo došli da glasamo za obogaljenu Crnu Goru, već za savremenu dražavu sa institucijama koje imaju sve civilizovane zemlje i narodi svijeta”, poručili sui z dijaspore.

Kao predstavnici iseljenika i dijaspore, oni traže od državnih organa Crne Gore da – odlučno, koristeći prije svega vladavinu prava, istorijske, kulturološke, građanske i druge civilizacijske vrijednosti, riješe ova pitanja u primjerenom roku, radi ugleda, očuvanja crnogorskog identiteta i svih vrijednosti Crne Gore.

“Kao i mnogo puta do sada, mi ćemo uvijek odlučno stati u odbranu opštih interesa građana, iseljeništva i dijaspore, svih onih, kojima je Crna Gora matična domovina. Na to nas obavezuju djela iseljenika koji su uvijek voljeli i pomagali svoju Crnu Goru, pronoseći njenu slavu i ime širom svijeta”, poručili su iseljenici.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.