Đonović: LSCG je bio stvoren isključivo iz ljubavi prema Crnoj Gori

Liberalni savez Crne Gore je rodila ogromna nevolja, gora od bilo koje elementarne nepogode koja je ikad pogodila Crnu Goru, kako bi se upravo toj nepogodi suprotstavio. Zato će datum 26. januar 1990. godine biti upisan zlatnim slovima u crnogorskoj istoriji, kazao je u izjavi za Portal Analitika bivši predśednik i poslanik LSCG-a Ranko Đonović povodom 25. godina od osnivanja te stranke.

LSCG osnovan je 26. januara 1990. godine od strane grupe crnogorskih proindependentistički orjentisanih intelektualaca.

Đonović je tim povodom poručio da će biti i drugih datuma iz tog perioda koji će biti upisani u istoriju Crne Gore, ali „upisani nekim drugim slovima kao potvrda nekih drugih dešvanja i drugih vrijednosti“.

– LSCG bio je ona klica crnogorskog rodoljublja i patriotizma i časti koji će roditi onaj plod koji će kasnije povratiti crnogorsku državnost. Jedinu moguću crnogorsku državnost koja podrazumijeva pravo, čast i slobodu Crne Gore. Ovo važi kako kao istorijsko pravo, tako i kao nada za budućnost. Nažalost, taj posao i dalje nije okončan do kraja, i ni najmanje se ne šalim kad kažem sledeće – da nije bilo 26. januara 1990. godine, kad je osnovan LSCG, ne bi bilo ni 21. maja 2006. godine kada je povraćena crnogorska državnost – rekao je Đonović za Portal Analitika.

On je ocijenio da „nažalost istina o LSCG-u iz tog najtežeg vremena nije draga nikome od aktuelnih političkih faktora“.

– Oni je najradije guraju pod tepih i o LSCG-u govore pozitivno, ali stidljivo i najviše u pola rečenice. Isitnu o sebi LSCG je ispisao sam, potpuno ili djelimično nasuprot drugih, na način koji se može okarakterisati kao hrabar, neponovljiv, ljudski i kako dolikuje građanima Crne Gore. Stvoren je isključivo iz ljubavi prema Crnoj Gori i svoju sudbinu vezao je za sudbinu Crne Gore. LSCG nije ništa više ni manje od ovoga što sam rekao – ističe Đonović.

On naglašava da danas, kao i mnogo puta ranije, u Crnoj Gori i mimo nje političari ne stavljaju znak jednakosti između politike i morala.

– Samo zato zaborave neki vrlo često znanje i jednog i drugog. Kad bi onaj LSCG progovorio danas, bio bi nezadovoljniji opozicijom nego dvadesetogodišnjom pozicijom. LSCG je ušao u istoriju i legendu Crne Gore, i to u osnovni tekst, i po tome je vječan. Zato će on u tom smislu da živi vječno, na žalost onima kojima Crna Gora nije na prvom mjestu i na sreću onih kojima jeste– poručio je Đovnović.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.