RTCG preko Amfilohija rehabilituje politiku užasa iz ’90-ih

Televizijskim prijenosom božićne liturđije iz podgoričke saborne crkve koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, javno je rehabilitovana politika strahota i užasa iz devedesetih godina koju on oličava, kazao je Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo.

Crnogorska pravoslavna crkva„Tim činom beogradska patrijaršija SPC je demonstrirala i ekskluzivni status u našoj zemlji, koju je okupirala prije skoro jednog vijeka, dok je našu božićnu liturgiju televizija tiho zaobišla, zlonamjerni bi kazali, zbog viših državnih interesa. Takav odnos je promocija politike koja neprijatelje zemlje i naroda oglašava domoljubima i u kojoj izdajnici drže slovo o patriotizmu. Kako cinički zvuči Amfilohijevo prizivanje mira i pomirenja u Crnoj Gori na toj liturgiji i ukazivanje na obavezu da se zagrlimo, pomirimo i prevaziđemo dobe“, naglasio je Mihailo.

To, dodaje on, izgovara onaj koji često prijeti i demonstrira mržnju prema drugim i drugačijim i za takvu politiku uživa podršku administracije.

„Taj akt nije pravedan i patriotski, ali vjerujemo da će ovaj naš prigovor navesti nadležne da promijene politiku“, zaključio je mitropolit Mihailo.

Śedište Ministarstva inostranih poslova na Cetinju

Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve, na śednici održanoj 5. januara 2015, odlučio je da Ministarstvo inostranih poslova, čije je śedište bilo u Beču, ubuduće bude na Cetinju.

Na śednici Svetog Sinoida donijeta je odluka da, na osnovu administrativne situacije i potreba Crkve Ministarstvo inostranih poslova sa śedištem u Beču u budućnosti bude u Crnogorskoj pravolslavnoj crkvi sa śedištem na Cetinju.

Arhiepiskop Kotorski i Primorski Simeon ostaje kao i ranije ministar u Ministarstvu inostranih poslova Crnogorske pravoslavne crkve, a protođakon i sekretar Svetog Sinoda Crkve Sreten Vujović korespondent i prevodilac za njemački i italijanski jezik.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.