Bogdanović položio vijenac u znak śećanja na Božićnu pobunu

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predstavnici Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položili su danas vijence na obelisk u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila, povodom godišnjice Božićne pobune, odnosno stradanja crnogorskih dobrovoljaca sa broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu.

Na svečanosti u Bajicama, kojoj je prisustvovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, Bogdanović je naglasio kako Božićni ustanak ostaje besmrtan istorijski događaj koji Crnoj Gori služi na ponos.

„Kako je to već postala tradicija, ovđe smo kako bi se priśetili onih koji su se borili za svoju i slobodu svoje zemlje. Za njeno dostojanstvo. Onih, koji su za slobodu dali živote, a koji će svojom hrabrošću, odanošću i ljubavlju prema domovini, u istoriji Crne Gore zauvijek ostati besmrtni. Baš tada, naši hrabri preci ustali su u namjeri da se izbore za jednakost Crne Gore sa saveznicima iz pobjedničkog bloka u Prvom svjetskom ratu. U namjeri da ime crnogorsko ne bude ugašeno. Njihova slava ostaće zauvijek utkana u temelje crnogorskog nacionalnog bića“, naglasio je on.

U znak śećanja na 6. januar 1916. godine, kada je, pri potonuću broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu stradalo više od 350 crnogorskih dobrovoljaca, građani su pośetili i spomenik „Lovćenska vila“.

Tim povodom, gradonačelnik Bogdanović, kao i zamjenica gradonačelnika Ana Nikolić, odbornica u Skupštini Prijestonice Cetinje Njegosava Vujanović i sekretar UBNOR Cetinje Lazar Čelebić položili su vijence na pomenuti spomenik.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Okupacija 1918. i borba zelenaša za oslobođenje od Srbije i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.