CPC: I onima koji od zlobe ne mogu da nas vide opraštamo radi Božića!

Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski gospodin Mihailo

Po milosti Božijoj, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo

Blagorodnom narodu crnogorskom,
arhijerejski blagoslov i sveti pozdrav:

„Slava na visini Bogu i na zemlji Mir, među ljudima dobra volja“.

Dragi Crnogorci i Crnogorke,

Za Hristov Božić nesumnjivo svjedoče njegova djela, smrt i Vaskresenje. Da nije bilo Blagovijesti ne bi bilo ni Božića, ni Bogojavljenja, ni Velikog Petka ni Subote, ni Duhova. Ne bi bilo uopšte Hrišćanske Crkve ni našega spasenja.

Bez vas, dragi moji Crnogorci ne bi bilo ni Crne Gore, ni Crnogorske pravoslavne crkve.

A sve se zbilo na današnji dan po zapovijedi Cara  Nebeskoga prvo u Vitlejemu, a potom u čitavom svijetu. Presveta Bogorodica rodi u pećini blizu Vitlejema Bogočovjeka Hrista, a čin rođenja Sina Božijeg kao čovjeka označi u čitavom svijetu prvi dan hrišćanske ere.

Ljudski rod je dugo očekivao rođenje Hristovo da mu donese  sreću, zadovoljstvo i blagostanje na zemlji, ali nasuprot tome dočeka ga neprijateljski i razbojnički.

Za dugo očekivanog gosta ne bi mjesta do jednog u memljivoj, mračnoj Vitlejemskoj pećini. Njegovi protivnici sude mu, pljuju ga, razapinju ga na krst. Slična bijaše, a i danas je sudbina naše Crne Gore!

Značajni velikani svijeta nazvaše je slobodnom zemljom naše planete, divili su joj se kao simbolu pravde, nepokornosti, istine i slobode.

Današnji velikani vide u njoj velikog hrišćanskog mučenika razapetog na krstu, koji strada samo zato što više od ikoga širi barjak na kojem stoje načela i najviši principi hrišćanstva, ljudskog roda i čovjeka od kad postoji na našoj nemirnoj planeti.

Nek nas gaze radi svojih ličnih interesa i razapinju nas na krst, kao nekad Božijega Sina Hrista.

Na stolici Svetog Petra Cetinjskog u Cetinjskom manastiru, izrazu moći i autoriteta crnogorske države i njenom simbolu, ne śedi  njegov nasljednik, niti se na Ivanovom gumnu nalaže crnogorski badnjak.

Crnogorci,

Vjerujem da ste svjesni vlastitog raspeća, jer vam Božić ne može čestitati onaj koje je srce nečisto, ispunjeno mržnjom, zlobom i klevetom i u službi širenja nacionalne i vjerske mržnje koja je još uvijek nekažnjena; ruku nečistih od rušenja i devastacije crnogorskih svetinja (crkava i manastira) i njihovog pretvaranja u raško-moravski stil.

Pojedini crnogorski političari vrijeđaju državu Crnu Goru, a njen noseći stub, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, žele da istisnu kako bi nestala i Crna Gora i Crnogorci.

Sa ovog mjesta im poručujemo da mi znamo da te „nekolike laste ne čine proljeće“ i da će dok ima nas biti i Crne Gore i Crnogoraca.

Možemo im reći  i to da dok traje naše raspeće, jača naša hrišćanska snaga, razum i spremnost na praštanje, dijalog i pomirenje.

Praštanje i pomirenje mogući su samo na osnovama pune istine i temeljima božanske i ljudske pravde.

Spremni smo da zagrlimo jedni druge, čak i one koji od zlobe ne mogu da nas vide i koji nam rado čine svaku pakost i poručujemo im danas: „Opraštamo vam radi Božića, jer ne znate šta činite!“

Dragi moji Crnogorci i Crnogorke u Crnoj Gori i dijaspori srećan vam Božić!

HRISTOS SE RODI – VAISTINU SE RODI!

Arhiepiskop Cetinjski
i Mitropolit Crnogorski
†Mihailo

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.